A történelmi egyházak helyi vezetőivel egyeztetnek


2011-02-08 16:27:50  | cikk: mo  | 


A történelmi egyházak helyi vezetőivel egyeztetnek főképe
Pápa  város vezetése kezdetektől fontosnak tartja a történelmi egyházak képviselőivel történő együttműködést, hiszen a helyi gyülekezetek a nagyközönség részei is egyben. Dr. Kovács Zoltán korábbi polgármester kezdeményezése nyomán Dr. Áldozó Tamás alpolgármester, Unger Tamás és Rádi Róber, a Művelődési Osztály vezetője fogadta a katolikus egyház képviselőit a szokásos év eleji egyeztetés apropóján. A tárgyalás alkalmával meghatározták a közös feladatokat és célokat.
A legfontosabb napirendi pont, amely mentén a mai tárgyalás szerveződött, a Fő tér rehabilitációjával kapcsolatos. Az önkormányzat rendszerint támogatja az egyes egyházak kisebb mértékű projektjeit – például temetőkerítés, tetőszerkezet javítását vagy homlokzat felújítását. Így járnak majd el ebben az évben a katolikus Nagytemplomot körülölelő láncos kerítés kérdésében is, hiszen a Fő tér rekonstrukció régészeti ásatásai miatt várhatóan fel kell bontani annak egy részét, így a kerítés helyreállítását az önkormányzat végzi majd – fogalmazott a tárgyalások kapcsán Áldozó Tamás.
Az érintettek egyeztettek arról is, hogy a városközpont rekonstrukciós munkálatai mellett hogyan kívánják biztosítani az egyházi intézmények és a templom megközelíthetőségét.
Felmerült az a probléma is, hogy a Plébániasor előtt feltárt régi temető fala miatt a tervezett közművezetéket át kell helyezni, így a Plébániasor közműbekötései a Csáky László utca felől épülnek majd ki – tudtuk meg az alpolgármestertől.
A katolikus egyházak képviselőivel történt egyeztetések alkalmával szóba került az is, hogy két év múlva a városközpont megújulását követően fellendülés várható a város turizmusában, így az ide érkező turistáknak további programokat kell kínálni. Ebben jelentős szerephez juthatnak az egyházi műemlékek, templomok, ezzel együtt az egyházak képviselői.
A helyi katolikus közösség lelki vezetői nyitottak a problémák feltárását és megoldását illetően. Áldozó Tamás újságírói kérdésre elmondta, a katolikus egyházak vezetői nagy empátiával fordulnak a Fő tér rehabilitációja felé és támogatják a rekonstrukciót. 

Az alpolgármester hozzátette, Polgárdi Sándorral, az evagélikus gyülekezet esperesével már tárgyaltak a jövőre vonatkozó feladatokat illetően. A jövő héten sor kerül a református egyház helyi képviselőjével történő tárgyalásra, és egyeztetnek a zsidó hitközség vezetőivel is.  
   

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!