Pápa, a biztonságos város – közös célokért dolgozik a Pápai Rendőrkapitányság és az önkormányzat


2011-02-07 22:36:42  | cikk: HuHa  | fotó: Horváth Géza  | 


Pápa, a biztonságos város – közös célokért dolgozik a Pápai Rendőrkapitányság és az önkormányzat főképe
Ugyanazon célok fogalmazódtak meg a megyei rendőrfőkapitány, a városi rendőrkapitány, valamint dr. Áldozó Tamás alpolgármester részéről a város biztonságát tekintve a Pápai Rendőrkapitányság mai évértékelő állománygyűlésén. A Városházán tartott munkaértekezleten Szappan Csaba megbízott rendőrkapitány értékelte a helyi állomány munkáját. Beszédében kiemelte, a bűnügyi osztály nyomozási eredményességi mutatója mind a megyében, mind országos szinten kiemelkedő, hiszen a megyei főkapitányság 59,52 százalékos eredményét – mely az országban a negyedik legjobb – közel tíz százalékkal felülmúlta 2010-ben 68,17 százalékos eredményével, s ezzel országos szinten igen előkelő helyen végzett  a városi kapitányságok között.
-A pápai rendőrök minden szakterületen jól teljesítettek, nemcsak bűnügyi mutatóink jók, hanem a közbiztonsági és igazgatásrendészeti területen is kiemelkedő eredményeket értünk el és ez nemcsak a rendőri hierarchiában jó, hanem a város lakosságának, hivatalainak és szervezetinek is fontos. A lakosság biztonságérzete az egyik legfontosabb tényezője munkánknak, s bár ezt számokban mérni nem lehet, azt elmondhatom, hogy az önkormányzatok képviselőtestületeitől pozitív visszajelzéseket kaptunk, a lakosság részéről pedig nem volt panasz a pápai rendőrök munkájára –fogalmazott a rendőrkapitány. Az idei esztendőre vonatkozóan Szappan Csaba alezredes a tavaly meghatározott feladatok folytatását és végrehajtását várja el az állománytól, kiemelt terület ezek közül a közterületi szolgálat, melyet továbbra is erősíteni kell a város és az illetékességi területen lévő önkormányzatok elvárásainak megfelelően.  A hozzászólásokban Nagy Ákos, a Bűnügyi Osztály vezetője hangsúlyozta, valamennyi, biztonságérzetet erősen rontó ügyet felderítették, ezek közül a kötözéses rablássorozatot elkövető személyt 7 év 10 hónap börtönre ítélte a bíróság. A pápai nyomozók eredményesek voltak a Várkertfürdő és az ország több közfürdője ellen elkövetett bűncselekmény-sorozat, az autófeltörés sorozat, az elhagyott területeken álló trafóállomások elleni lopássorozat és a környékbeli szőlőhegyi pincebetörések ügyében is.
Dr. Töreki Sándor ezredes - aki múlt év novemberéig volt a városi kapitányság vezetője, azóta pedig megyei főkapitányként dolgozik - ugyancsak elismerően szólt a pápai rendőrök múlt évi munkájáról az állománygyűlésen. Az idei évre a tavalyihoz hasonló elvárásokat fogalmazott meg az állomány számára, éppúgy, mint a megye többi kapitánysága számára.
-Az eredmények megtartását és javítását mindenképpen elvárom a testülettől, hiszen a jónál is van jobb- mondta. – A bűnügy számára kiemelt feladat, hogy a lakosságot különösen irritáló bűncselekmények felderítése javuljon, főként a lopások, betöréses-lopások és rablások tekintetében. A közterületi szolgálattól azt várom, hogy a nagyobb közösségi helyeken –vasútállomáson, buszpályaudvaron és a nagy tömeget vonzó rendezvényeken – fokozottan legyenek jelen. A pápai kapitányság a megye zászlóshajója volt már 2009-ben is, a múlt évben is, és ezt várom el az idei esztendőtől is – fogalmazott az ezredes.
A köszönet hangján szólt a pápai rendőrökhöz a munkaértekezleten dr. Áldozó Tamás alpolgármester, majd partnerséget ajánlott és kért a rendőrségtől.
-Ajánlom a segítségünket és együttműködésünket továbbra is, hiszen bár a rendőrség fenntartása állami feladat, sok problémát itt helyben gyorsabban meg tudunk oldani, mint ha az államra várunk. Ma már a város imázsában, a városról alkotott közképben  legalább olyan fontos a biztonságos jelző, mint a város neve mellett használt  diákváros, katonaváros, vagy barokk város jelző. Nekünk az a célunk, hogy Pápa – mint eddig is – biztonságos város legyen, és ezt érezzék az itt élők és ide látogatók. Mindabban, amit a biztonságos szó kifejez, minden felelősség nem a rendőrségre hárul, vannak olyan területek, melyek a helyi hivatalok, helyi hatóságok feladatai. Mi azt a partnerséget ajánljuk, hogy valamennyiünk felelősségét összerakva és jól koordinálva dolgozzunk ezért a biztonságos városért. Ajánljuk az együttműködést azért a közterületi biztonságért, melyet kapitány úr és főkapitány úr is megfogalmazott. A közeljövőben megújuló főtérre és kastélyba évi 80-100 ezer látogatót várunk, és ezeknek a látogatóknak úgy kell távozniuk a városból, hogy annak nagykövetei legyenek és jó hírét messze vigyék. Ezeknek a közterületeknek a jó állapotban tartásában és biztonságában nagy feladat hárul önökre is és ránk is – mondta az alpolgármester. Dr. Áldozó Tamás még két területen ajánlott partnerséget a rendőrkapitányságnak:  az ifjúságvédelem tekintetében kiemelte, a város hadat üzen azoknak a szórakozóhelyeknek, ahol a 18 éven aluliakat – és főleg a 14. életévük közelében lévőket – alkohollal kiszolgálják. Ehhez az alpolgármester a jegyzőtől fog ellenőrzési tervet kérni - amelyet aztán szigorúan érvényesítenek, – és ha kell, szabálysértési eljárással, ha kell, a működési engedély bevonásával lépnek fel azok ellen, akik e területen megsértik az előírásokat. A hulladékkezeléssel kapcsolatos anomáliák megszüntetésére ugyancsak együttműködést kért és ajánlott az alpolgármester. Mint mondta, a város álláspontja az, hogy a hulladékkezelést zárt rendszerré alakítja át, melyben a város minden polgárának és az önkormányzat valamennyi tagjának felelőssége van, vagyis a közös terhet a köznek kell viselnie. Nem lehet megoldás az, hogy a keletkezett hulladék a város valamely félreeső közterületén, erdőszéleken vagy két település közti utak mellett végezze. Az alpolgármester a közterület felügyelet, a polgárőrség és a rendőrség önkormányzattal való együttműködését kérte az illegális hulladéklerakás ügyében való előrelépéshez.
-A partnerség a közbiztonságért programunkban a rendőrség, az önkormányzat és a polgárőrség együttműködése mellett minden pápai polgár partnerségét is várjuk – zárta gondolatait dr. Áldozó Tamás.
Az állománygyűlésen a hagyományoknak megfelelően jutalmakat is átadtak a kiemelkedő munkát végző rendőröknek. Az „Év pápai rendőre” címet Kutscheráné Szalay Viktória őrnagy vehette át az alpolgármestertől, a rendőrkapitány pedig tárgyjutalomban részesítette Takács Tiborné közalkalmazottat, Gulyásné Váczi Mónika közalkalmazottat, Horváth József Csaba rendőr zászlóst és Kocsis József főtörzsőrmestert.

Képek:

nincsenek képek

A Pápai Rendőrkapitányság eredményességét a statisztikai mutatók is igazolják:
 Az illetékességi területen közel százzal, 1655-re emelkedett a hatóság tudomására jutott bűncselekmények száma a 2009-es évhez képest. A jogsértésekből 1142 történt Pápa városában, 513 pedig az illetékességi terület falvaiban. Csökkentek a közlekedési, közrend elleni, valamint a személy elleni erőszakos cselekmények, de nőtt a gazdasági és a vagyon elleni, valamint a házasság, család, ifjúság és nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma. A vagyon elleni jogsértések az összes bűncselekmény 58,8 százalékát teszik ki, ezek közül a csalások száma csaknem duplájára, 168-ra emelkedett. Az ismertté vált elkövetők közül a gyermekkorúak száma emelkedett jelentősen a 2009-es évhez képest, az akkori 14 helyett tavaly 20 gyermekkorú elkövetővel volt dolguk a rendőröknek. Mindezen számok mellett a kapitányság eredményességi mutatója a már említett 68,17 százalékkal kiemelkedőnek számít és meghaladja a 2009-es évi eredményt. A közbiztonság területén jelentősen nőtt a rendőrök közterületen töltött óráinak száma, ez 2010-ben 71630 órát tett ki, ami 17 százalékkal haladta meg az azt megelőző évit. A múlt évben javultak a kapitányság baleseti mutatói is. Bár a halálos kimenetelű esetek száma kettővel emelkedett, összességében a közlekedés biztonsága javult a területen, hiszen 9 százalékkal kevesebb, 91 személyi sérüléssel járó baleset történt, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma pedig 33 százalékos javulást mutatott. A járőrök kiemelten figyeltek az ittas vezetők forgalomból való kiszűrésére is, míg 2008-ban 13, addig 2009-ben 11, a múlt évben pedig csak 5 ittas személy volt baleset okozója. A szabálysértési eljárások száma 1656-ra csökkent 2010-ben, és 15 százalékkal csökkent a feljelentett személyek száma.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!