„Gránátmező” a Böröllőn


2009-10-22 07:59:38  | cikk:  | 


A minap egy II. világháborús gránátot fordított ki a földből egy eke a város szélén, az úgynevezett Böröllőn. Nem ez volt az első ilyen eset, korábban is találtak már lövedékeket errefelé. A helyszínre kivonuló tűzszerészek hétfőn kezdték meg a terület átvizsgálását és három nap alatt több mint 600 tüzérségi eszközre bukkantak az utat szegélyező árok szántóföld felőli oldalán. A szakembereket irányító tűzszerész járőrparancsnoktól megtudtuk, 75 mm-es páncéltörő gránátokat és 75 mm-es repeszgránátokat rejtett a föld. Szalai Attila zászlós azt is elmondta, a megtalált éles gránátok nagy hatóerejű robbanóanyagot és gyújtószerkezetet is tartalmaznak, ezért önmagukban is rendkívül veszélyesek, az elmúlt 60 évben  pedig – amíg a föld rejtette őket – különböző kémiai reakciók indulhattak meg a gránátokban, ami tovább növeli veszélyességüket. A lövedékeket fokozott óvatossággal, azonosításuk után kézi erővel emelték ki a földből, majd egy ideiglenes gyűjtőhelyre szállították a későbbi megsemmisítésig. A területen mintegy 100 m2-es körzetet átvizsgáltak és tegnap délután az utolsó gránátokat is felrakták a speciális tűzszerész járműre. A munkálatok befejezéséig éjszakánként a Pápa Városi Rendőrkapitányság és a Pápa Városi Polgárőrség gondoskodott a helyszín biztosításáról.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!