Képek, kövek, könyvek a Könyvtárban


2011-02-07 21:12:42  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Képek, kövek, könyvek a Könyvtárban főképe
Képek, kövek, könyvek címmel nyílt ma délután fotókiállítás és könyvbemutató a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A tárlatmegnyitón Molnár György nyugdíjas gépészmérnök, fotós, művészetbarát szólt néhány szót az alkotóról.
- Évek óta rendszeresen találkoztam győri kulturális eseményeken egy ősz hajú, szakállas, rendszerint farmer öltönyt viselő férfival, aki tiszteletet parancsoló Nikon fényképező masinájával örökítette meg szorgalmasan a történéseket. 2008-ban a győri országzászló avatásán ismerkedtünk össze. Ő Burián György, aki rendkívül sokoldalú, érdekes és értékes ember- hangsúlyozta a Molnár György.
Burián György műszerész végzettsége révén már korábban kapcsolatba került a fényképezőgépekkel és ez egész életére meghatározó jelentőséggel bírt. Neves fotóművészek által vezetett fotókörökben sajátította el a szakma fortélyait. Tehetségére jellemző, hogy nemcsak itthoni, szocialista táborbeli, de nyugati fotós magazinokban is megjelentek alkotásai. Képein már az analóg fotózás korában is alkalmazott különféle kollázstechnikákat, effektusokat. A megye több régiójában dolgozott, de életének meghatározó időszaka a Xantus János Múzeumhoz, a műtárgyfotózáshoz kötődik. Sok légi felvételt is készített. Egy mai fotós élete azonban elképzelhetetlen a digitális technikák ismerete nélkül. Foglalkozik riport-,tárgy-,reklámfotókkal, katalógusok, cégismertetők szerkesztésével, CD-katalógusok, sőt internetes honlapok tervezésével, készítésével is. Nemcsak a látványt adja vissza fotóin, hanem ezen túl képei manipulálásával képes gondolatokat közölni és ébreszteni a fotózás iránt érdeklődő emberekben.
Ő fotózta Cziráki Lajosnak a pápai Nagytemplomban látható stációit, valamint a 2010-es Győri Antológiában Molnár György faragott és rajzolt köveit, fantáziahátteret teremtve köréjük.
Az alkalmon Csáky Anna költő, a Győri Antológia Kör vezetője működött közre, aki bemutatta egyik könyvét, az Imperessziók című verses kötetét. A nyugdíjas tanár és költő Győrben él. A versekkel a szépség és az igazmondás küldötteként kívánt bemutatkozni. A képek és a versek összefüggenek. Czirákiné Erika kereste fel, hogy szeretnék a stációkat fotókkal és versekkel is megörökíteni, így születtek meg a költemények.
- Én egy-egy stációhoz hat soros verset írtam. Itt a tárlaton sorban vannak a stációk, és persze alattuk a versek. Érzéseket és hangulatokat írok le. Ezek nagyon sokfélék lehetnek, de általános emberi érzéseket közölnek- tette hozzá a költőnő.
Az est során lehetőség nyílt Csáky Anna eddig megjelent néhány kötetének megvásárlására is.
A tárlat február 27-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!