Halloween party a Tarczyban


2009-10-21 21:07:56  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Halloween party a Tarczyban főképe
Fergeteges hangulatú Halloween party-t tartottak ma délután fél 3-tól a Tarczy Lajos Általános Iskola Kéttannyelvű tagozatán az alsósoknak.
A gyerekek különböző jelmezekbe,- fekete macska, csontváz, kísértet és boszorkány- beöltözve felvonultak, majd egy rövid halloween-nel kapcsolatos dalt énekeltek el az osztályok. Ezt követően poszter rajzverseny vette kezdetét.
- Fontosnak tarjuk a hagyományok ápolását, ezért szeretnénk minden hónapban egy-egy adott külföldi, illetve magyar ünnepet bemutatni. Jövő hónapban a hálaadásra készülünk. Karácsonyra és húsvétra - mivel ezek világünnepek - azt szeretnénk, hogy minden nemzet mutassa be, ismertesse az ő saját szokásait, ételeit- mondta el Butiné Kemenczki Anita és Bertalan Ágnes tanítónő.
A program ügyességi versennyel, tánccal és sütizéssel ért véget.

Babos Petra

Képek:

A halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én.

Az idők folyamán a töklámpás lett a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ez egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat! szabadon fordítva: „Cukor vagy bot!” („Cukrot vagy csínyt!”) kiáltással felszólítva a lakókat állásfoglalásra. Elméletileg a szerencsétlen ajtónyitónak van lehetősége „botot” választani – a következményekkel együtt. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában legtöbbször baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. A halloween nagyon fontos ünnep Amerikában. Ezzel ellentétben a szülők nem engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt Hallowe'en-kor az eltűnt- és megölt gyermekek száma. Így ez az ünnep, az előző 10 évhez képest, nagyon sokat vesztett a jelentőségéből.

Európában a halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a halloween ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán. Az utóbbi években Magyarországon egyre több helyen ünneplik meg. Az iskolákban beöltöznek a gyerekek és cukrot osztanak az osztályokban.

(forrás: wikipédia)
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!