Újra iskolapadba ülhetnek a gazdák


2011-02-05 11:42:24  | cikk: HuHa  | 


Újra iskolapadba ülhetnek a gazdák főképe
Két felnőttképzést indít útjára a közeljövőben a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézménye. Február 8-án 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam, február 14-én pedig aranykalászos gazdatanfolyam indul az intézményben, 240 órában. A felnőttek számára meghirdetett tanfolyamok nem számítanak újdonságnak a PGSZKIK-ban, hiszen az intézmény létrejötte óta minden évben szerveznek felnőtteknek szóló oktatási programot. Változás azonban van az idei képzésben, hiszen az aranykalászos gazda programra 2010 decemberében az tagintézmény megszerezte az   programakkreditációt és folyamatban van az intézmény akkreditációja is. A képzés így garantált színvonalú tudást és képesítést ad a résztvevőknek, valamint biztosítja az állami pénzügyi források hatékony és ellenőrzött felhasználását.
-Felnőttképzési programot akkreditáció nélkül is folytathat egy intézmény, de mivel az akkreditáció számos előnnyel jár, ezért is tartotta fontosnak iskolánk ennek megszerzését. Jelenleg egy új képzés, a csontozó munkás programjának akkreditációja is folyik, amit a Pápai Hús 1913 Kft.-vel közösen kezdeményeztünk – mondta el Fehér Zsófia, a PGSZKIK tagintézményének felnőttképzésért felelős vezetője, gyakorlati oktatásvezető és hozzátette – térségünkben az intézményünk az egyetlen, amely e szakterületen akkreditált képzést folytat.
-Milyen előnyei vannak az akkreditációnak?
-Az akkreditációs tanúsítvány alapján pályázati lehetőségek keretében kedvezményben részesülhetnek a képzésben résztvevők és a képzést folytató intézmények. A tanfolyamot elvégzők adókedvezményt vehetnek igénybe, az intézmények pedig támogatáshoz juthatnak, ami magasabb színvonalú képzést tesz lehetővé, így az akkreditált képzések indítása és az azon való részvétel számos szakmai indok mellett anyagi szempontból is előnyös lehet.
-A most induló felnőttképzési programokra kiket várnak?
- Az aranykalászos gazdaképzés egyaránt szól az őstermelőknek és azoknak, akik csak e középfokú végzettség birtokában kívánnak mezőgazdasági és vidékfejlesztési, hitel vagy birtok-összevonási pályázatot benyújtani, de várjuk azokat is, akik elhivatottságot éreznek az állattartás-tenyésztés, növénytermesztés iránt, vagyis minden mezőgazdasági tevékenységet folytató, illetve folytatni kívánó szakembert. Különösen fontos ez a képzés a 40 év alatti fiatal gazdák számára, akik e bizonyítvány megszerzésével, nagy eséllyel sikeresen pályázhatnak.
-Szükséges valamilyen előképzettség a tanfolyamon való részvételhez?
-A programba kapcsolódás feltétele az alapfokú iskolai végzettség, tehát a 8. évfolyam elvégzése, szakmai gyakorlat vagy előzetesen elvárt ismeret nem feltétel, viszont egészségügyi orvosi alkalmasság szükséges. A képzésen résztvevőnek a tanfolyam végéig 320 óra - állattenyésztés és növénytermesztés, illetve mezőgazdasági gépészet ágazatban töltött - külső gyakorlaton való részvételt kell igazolnia, de ez az igazolás nem bejelentett munkahelyet jelent, származhat magánvállalkozótól, illetve kis- és nagyüzemtől egyaránt.
-Mi mindent tanulnak meg a tanfolyamot elvégzők?
-A program nyolc modulból áll. Ezek között kereskedelmi, vállalkozási és ügyviteli ismeretek, gépüzemeltetés és karbantartás szerepel, két modul a növénytermesztéssel és ugyancsak két modul az állattenyésztéssel foglalkozik. Emellett pedig környezet-, tűz- és munkavédelmi valamint kertészeti ismereteket tartalmaz a képzés.
-Milyen formában zajlik az oktatás?
-A 240 órás tanfolyamból 170 óra elméleti, 70 óra gyakorlati képzéssel telik. Az aranykalászos gazda tanfolyam 4 hónap időtartamú, heti három alkalommal, napi öt óra képzéssel kell számolniuk a jelentkezőknek. A képzési módszer változatos, lesznek prezentációval kísért előadások, kiscsoportos szakmai feladatok és önálló otthoni feladatok is. Összefoglalva, egy modulrendszerű, gyakorlatorientált magas színvonalú szakmai képzést indítunk. A tanfolyam elvégzésével középfokú mezőgazdasági végzettséget szereznek a hallgatók, amely minden olyan munkakör betöltésére lehetőséget ad, ahol a középfokú általános mezőgazdasági képzettség előírás.
-Ez a tanfolyam tehát február 14-én indul a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában. A másik képzési programjuk miről szól?
-Ahogy a nevében is szerepel, ez a képzés növényvédelmi alapismereteket ad a hallgatóknak, amelyek szükségesek a II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély megszerzéséhez. A tanfolyam 80 órás, ennek lebonyolítását a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságával karöltve végezzük.
Az induló felnőttképzési programokról részletes tájékoztatást az alábbi telefonszámon kérhetnek az érdeklődők:
06/89/510-761

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!