Nemcsak szeretni, érteni is kell a zenét


2011-02-04 23:59:42  | cikk: Tóth Tamara  | 


Nemcsak szeretni, érteni is kell a zenét főképe
Rendhagyó zongorakoncertet adott ma este Németh-Vékes Erzsébet a Pedagógus Művelődési Házban. Mint mondta, az est célja, hogy emberléptékűbbé tegye, közelebb hozza a zenét az mindenkihez, ezért a két elhangzó zeneműről - Beethoven Opus 31. D-moll szonáta és Opus 57. F-moll szonáta - és természetesen alkotójukról kisebb megszakításokkal különböző szerzők írásait idézte fel a művésznő.
Négy és fél éves korában kezdett el zongorázni tanulni az Újpesti Zeneiskolában Németh-Vékes Erzsébet. Innen nyolcévesen a Zeneművészeti Egyetem előképző tagozatába vezetett az út, az érettségit követően a Művészképzőbe került, s 2004 óta Pápán a Bartók Béla Zeneiskolában tanítja a zongorázás fortélyait. Saját bevallása szerint nagyon szeret tanítani és kicsi gyerekekkel foglalkozni, számára az a legnagyobb öröm, hogy ő vezetheti be őket a csodálatos hangszer rejtelmeibe.
- Miért választja egy négy és fél éves kislány a zongorázást  elfoglaltságnak?
- Hát ez jó kérdés. Igazából nem én választottam, hanem a szüleim. Az meg az ő szerencséjük is, hogy megszerettem. Édesanyám elmondása szerint öt-hat éves koromban képes voltam órákat gyakorolni, azóta is megmaradt ez a szeretet.
- Miért éppen zongora? Mit mond a növendékeinek?
- Igaz, hogy nem egy könnyű hangszer, mert külön a láb, külön a kéz, sok hang egyszerre, ide-oda, fent is kell figyelni, meg lent is. De azt gondolom, hogy rendkívül sokszínű a zongora. Ha valaki igazából birtokába jut a játékunknak, hogy hogyan kezelheti ezt a hangszert, hatalmas örömöket fog találni benne, mert tényleg mindent el lehet játszani rajta.
- Kedvenc zenemű?
- Sok van, inkább zeneszerzőt mondanék. Nagyon szeretem Mozartot, Beethovent, Lisztet, tehát mindenevő vagyok. Debussyt és Ravelt is nagyon szeretem, nem igazán tudnék kedvencet mondani.
- Miért éppen Beethoven 31. és az 57. szonátáját hallhatjuk ma?
- Kedvenceim. Igyekezni fogok, hogy úgy szólaljanak meg, ahogy kell. Nem könnyűek, mindkettő nagyon dinamikus, erőteljes, viharos mű.
- Mi a célja a mai estének?
- Annyit szeretnék elérni, hogy az emberek, akik ma eljöttek, egy kicsit megszeressék a komolyzenét.
- Sajnos nem mindenki érti a komolyzenét, még ha szereti, akkor sem biztos érti, mit hall.
- Igen, ez így van. Ezért gondoltam arra, hogy megpróbálom egy kicsit bemutatni, megértetni a közönséggel, miről szólnak az elhangzott darabok, mit akart kifejezni velük megírójuk. Nem fogok tudományoskodni, inkább népszerűsíteni fogok.
- Ezek szerint lehet folytatása a mai estének?
- Ezt majd a közönség eldönti. Ha igény lesz rá, én nagyon szívesen állok elébe annak, hogy ilyen típusú rendezvények legyenek a városban, én örömmel játszom.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!