A mostani ásatás eredményei csak kiegészítették a térről eddig kialakult képünket - Szvath Márton a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben


2011-01-31 20:00:25  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A mostani ásatás eredményei csak kiegészítették a térről eddig kialakult képünket - Szvath Márton a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben főképe
Talán nincs is olyan pápai - kortól és nemtől függetlenül -, akit ne foglalkoztatna városunk jelképének, a Fő tér rehabilitációjának egyik leglátványosabb része, a régészeti ásatás. Így a szóban forgó téma a kezdetektől fogva megunhatatlan, melynek köszönhetően városi legendák élednek újjá vagy születnek meg a fantáziadús városlakók között. Szvath Márton régész-muzeológus ma a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör meghívására tartott előadást. Az egyesület idén megalakulásának tízedik évfordulóját ünnepli, így ebből az alkalomból egy összefoglaló kis könyvet adtak ki a tíz év rövid történetéből, eseményeiből.
A régész tematikusan, kronológiai sorrendben számolt be a szép számú érdeklődőnek a régészeti feltárás vélt és várt eredményeiről. A Veszprém megyei Lackó Dezső Múzeum munkatársainak korábbi ismeretei a területről másfél hónapos kutatás során csak kiegészültek.
- Tekintettel arra, hogy csak nagyon korlátozott felületen és nagyon kis mértékben kutattunk eddig a Fő téren, a mostani ásatás eredményei csak kiegészítették a térről eddig kialakult képünket, illetve jócskán bővítették azt, gondolok itt a városközpont több pontján megtalált Árpád-kori település előzményeire.
A temető jobb állapotban került elő, mint amire számítottak a szakemberek. Úgy tűnik, a tér rendezése a barokk korban nem érintette olyan nagymértékben azt, mint amire felkészültek, ez örvendetes hír- összegezte az ásatásokat Szvath Márton.
A középkortól kezdve egészen a 18. század közepéig fennálló temető mellett a ciszterna feltárása örvendett a legnagyobb érdeklődésnek a pápaiak részéről. Az Árpád-kori település maradványai azért jelentősek, mert kiegészítik és alátámasztják írott anyagainkat, emlékeinket szeretett városunk múltjával és kialakulásával kapcsolatban.  Szvath Márton kérdésünkre elmondta, két szelvényben már biztos, hogy nem folytatják az ásatásokat tavasszal, munkálataik befejeződtek, így azokat visszatemették a munkások.
A szükséges régészeti feltárások további folytatása még bizonytalan, mivel a város és a múzeum közötti megállapodás - amely magába foglalja, hogy mikor, hol, milyen felületen és mélységben folytatódhatnak, illetve fejeződhetnek be a munkálatok - még hiányzik. Szvath Márton szerint mindenképpen jó lenne, ha folytathatnák és kiterjeszthetnék a kutatásokat azokban a szelvényekben, amiket már eddig felnyitottak. Komoly régészeti eredményeket várnak több szondából – tette hozzá a régész.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!