6812 óra szolgálatban töltött idő – évértékelő közgyűlést tartott a Pápa Városi Polgárőrség


2011-01-30 22:59:09  | cikk: HuHa  | fotó: Gulyás Attila  | 


6812 óra szolgálatban töltött idő – évértékelő közgyűlést tartott a Pápa Városi Polgárőrség főképe
A 2010-es esztendő munkáját értékelte vasárnap tartott közgyűlésén a Pápa Városi Polgárőrség. Az értekezleten részt vett Kovács Imre, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetségek elnöke és Szappan Csaba, a város új rendőrkapitánya is.
864 alkalommal, 6812 órát töltöttek szolgálatban a tavalyi évben a pápai polgárőrök. Ebből 810 órát a rendőrséggel, 430 órát a közterület felügyelettel való közös szolgálat tett ki, a többit önálló vagy más szervvel történt szolgálatadás jelentette. A polgárőrök 1831 órát rendezvénybiztosítási, 4098 órát bűnmegelőzési tevékenységgel töltöttek – hangzott el Bitai Sándor elnök beszámolójában. Az elnök az eseménynaplóból idézte fel a jelentősebb – polgárőrséget érintő – történéseket. Eszerint az évet januárban tisztújító közgyűléssel kezdték, közös rendőr-polgárőr akciókban vettek részt, csatlakoztak a megyei és országos polgárőr szövetség bűnmegelőzési akcióihoz, biztosították a városi nagyrendezvényeket, júniusban megünnepelték a pápai polgárőrség megalakulásának 15. évfordulóját, részt vettek a Bakonyér áradása elleni védekezésben és 7 alkalommal, 377 óra szolgálattal segítettek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken járőröző, őrző, figyelő szolgálattal, valamint közreműködtek az adományosztás biztosításában. Az elnök úgy fogalmazott, a pápai polgárőrök múlt évben is teljesítették vállalt feladataikat, munkájukról a lakossági visszajelzések pozitívak, a Szabó Ervin utcai iroda technikai felszereltsége, - melyet az önkormányzat biztosított – lehetővé tette, hogy a bejelentéseket gyorsan továbbítsák az intézkedésre jogosultak felé. A gazdálkodásról szólva elmondta, az országos költségvetésből az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ) juttatott hétszáz millió forintból a pápai egyesület 523.000 Ft-tal részesült, s ez az összeg jelentősen segítette a polgárőrség feladatellátását. Bitai Sándor beszéde végén köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért, a rendőrkapitányságnak az együttműködésért és a tagságnak, akik ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejüket feláldozva tettek a város biztonságáért. A pénzügyi gazdálkodásról szóló közhasznú jelentést Bódai Attila alelnök ismertette a megjelentekkel. Az OPSZ említett támogatásával, Pápa Város Önkormányzatának 280.000 Ft-os támogatásával és egyéb támogatási összegekkel együtt 1,4 millió forintból gazdálkodhatott az egyesület a múlt évben.  Kiadásaik között a legnagyobb tételt az üzemanyag költség valamint az egységes ruházat biztosítása jelentette. Összes működési költségük 1,1 millió forint volt, így az idei évet közel 300.000 Ft maradvánnyal kezdték meg.  Kovács Imre, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetségek elnöke hozzászólásában kiemelte, a Veszprém megyei polgárőrség országos szinten a leghatékonyabb, saját kezdeményezésű, közös akcióik során több ezer polgárőr teljesített egyszerre szolgálatot a közterületeken, amit az országos vezetés is elismert. Hasonló elismeréssel szólt a pápai polgárőrök munkájáról is.
-Nem véletlen, hogy a 15 éves jubileumon dr. Túrós András, az OPSZ elnöke az egyesületek között elsőként a pápainak adományozott arany fokozatú Polgárőr Érdemkeresztet, és az elsők között kapta meg Pápa az év Polgárőr Városa címet is – mondta.  Szappan Csaba megbízott rendőrkapitány hozzászólásában ugyancsak elismeréssel szólt a polgárőrök munkájáról és reagált a megyei elnök azon szavaira, melyek szerint a polgárőrség első számú partnere a rendőrség.
-Mindez fordítva is igaz – hangsúlyozta – a Magyar Rendőrségnek, így a Pápai Rendőrkapitányságnak is a polgárőrség a legfontosabb civil partnere. A polgárőr egyesületek a legerősebb önvédelmi szerveződései a lakosságnak, akik a közbiztonság megszilárdítására, fenntartására törekszenek.
 Az alezredes az elismerő szavak mellett azt is elmondta, a rendőrséggel való közös szolgálatellátás óraszáma kevés az összes szolgálatban töltött időhöz képest, így az idei évben arra kell törekedni, hogy ezt a szolgálattípust erősítsék, számát növeljék. Ezt a célt, valamint a polgárőrök képzését emelte ki Bitai Sándor elnök is az idei esztendő legfontosabb feladatai közül. Az évértékelő közgyűlés elismerések átadásával ért véget: A Veszprém Megyei Polgárőr Szövetségek elnöksége a polgárőr mozgalomban eltöltött 10 éves munkáért Szakácsné Csuti Katalint, Szabó Árpádot és Matulai Tibort, 5 éves munkáért Tóth Tibort jutalmazta, a Pápa Városi Polgárőrség elnöksége pedig Baranyai Jánosnak, Orbán Szabolcsnak, Szakács Bálintnak és Váczi Gergőnek adott át elismerést múlt évben kifejtett munkájáért.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!