Bor-és pálinkalovagokat avattak


2011-01-30 09:13:43  | cikk: mo  | 


Bor-és pálinkalovagokat avattak  főképe
A hagyományokhoz hűen tegnap is köszöntővel és borlovagavatással indult a Somló és Környéke Borút Egyesület bálja. Az est idén több szempontból is különleges volt: a borlovagavatás alkalmával pálinkalovagokat is avattak és a bálnak ezúttal nem a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola ebédlője, hanem az Edvy Malom Fogadó adott otthont.

A 2000-ben alakult egyesület ma már közel 400 tagot számlál, számuk pedig egyre növekszik, hiszen az egyesület Somlói Borlovag és Pálinka Klubja minden évben avat újabb és újabb lovagokat. Nem volt ez másként az idei bálon sem, bár az öt jelölt számára a feladatok bővültek, hiszen a kancellária úgy határozott, klubjukhoz - a tavalyi évtől - pálinkakedvelők is csatlakozhatnak. Éppen ezért az avatási ceremónia első megmérettetése alkalmával az öt jelöltnek két pálinka közül kellett kiválasztania a törkölyt, majd somlói borból és szikvízből három avatója számára megfelelő arányú fröccsöt készítenie. Az avatandó borlovagok – Pintér Richárd, Böröndy Gábor, Tóth László, Blochman László és Edvy Károly – kiállták a próbát, így az eskütétel után teljes jogú tagjai lettek az egyesület Somlói Borlovag és Pálinka Klubjának. Hitvallásuk eztán nem lehet más, csakis a somlai népszerűsítése, rendszeres fogyasztása és a Somló-hegy nevének öregbítése.

Az egyesület mindig nagy hangsúlyt fektet a bál gasztronómiai kínálatára. A menüt ezúttal az Edvy Malom Fogadó tulajdonosai állították össze, melyben szerepelt újházi tyúkhúsleves és vegyestál, igazi magyaros ízesítésű sültekkel. A fűszeres, magyaros konyha remekeihez pedig mi más passzolna jobban, mint a Somló-hegy legjellegzetesebb nedűi, a rizling, a juhfark, a hárslevelű és a furmint. Természetesen a Somló és Környéke Borút Egyesület mesterszakácsa, Paula asszony - Somlói Borlovag Hölgy - sem érkezett üres kézzel. Miután a menüt idén nem ő állította össze, most almás és káposztás réteseivel kápráztatta el a vendégek ízlelőbimbóit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!