Nagy Lászlóra emlékeztek


2011-01-29 16:51:05  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Nagy Lászlóra emlékeztek főképe
Nagy László Felsőiszkázon született 1925. július 17-én, és Budapesten 1978. január 30–án halt meg. A Nagy László Kör egy rövid főhajtással emlékezett az irodalom e jeles alakjára a pápai, Világos utcai emlékháznál.
A megemlékezés elején a Munkácsy Mihály Általános Iskola 4.n osztályának néhány tanulója adott színvonalas műsort, majd Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész, a költő egykori iskolatársa mondott megemlékező beszédet.
- Itt vagyunk a Zöldfa utcában, távol a műemlékekben gazdag szép belvárostól, hogy ebben a szegényes környezetben Nagy Lászlóra, az egykori pápai diákra emlékezzünk, aki rövid életében beírta nevét a magyar költők és műfordítók aranykönyvébe- kezdte Huszár János.
Beszédében kitért a költő életpályájára és munkásságára, s ezzel együtt természetesen pápai éveire is.
Végül a következő gondolatokkal, valamint Illyés Gyula: Ami majd vigaszt ad című gyászversével zárta a megemlékezést.
- Már több mint harminc éve, hogy a szívünkhöz közelálló nagy költőt élete virágjában elragadta tőlünk a kegyetlen halál, és mi mégis újra és újra itt állunk, hogy emlékezzünk, mert szerettük őt, őrizzük emlékét, és felidézzük versein keresztül örök értékű gondolatait- hangsúlyozta a helytörténész.
Kerecsényi Zoltán, a Nagy László Kör elnöke Nagy László: Adok nektek aranyvesszőt című prózakötetből A küldetés című írásából idézett:
- A költészet kifejező és megítélő hatalom, de nem megoldó. Félszárnyú madár a költészet, ha nincs közönsége. Ezt alázattal mondom, de kihívó meggyőződéssel állítom, hogy költészet nélkül nem jut el az ember az eszményi jövőbe, amiről nemcsak a költők álmodoznak. Költészet nélkül csak félszárnyú lenne az emberiség.
A megemlékezés végén a Nagy László Kör nevében Köntös Mária és Huszár János, a Jókai Kör képviseletében pedig Bakody Lászlóné és Csukárdi Tibor koszorúzták meg a ház falán állított emléktáblát.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!