40 év után nyugdíjba mehetnek a nők


2011-01-28 21:00:57  | cikk: Tóth Tamara  | 


Január elsejétől valamennyi nő számára 40 év munkaviszony után teljes összegű öregségi nyugdíj jár. Az erről szóló törvényt 2010. december 20-án fogadta el az Országgyűlés 254 igen, 15 nem és 73 tartózkodással, előreláthatóan az intézkedés 2011-ben 24 ezer nőt érint. A törvény nem kötelezi a munkavállaló nőket arra, hogy 40 év után nyugdíjba menjenek, csupán a döntés lehetőségét kínálja fel a dolgozó nőknek: otthon kívánnak tovább tevékenykedni vagy a munkaerőpiacon maradnak. A munkáltató erre a törvényre hivatkozva nem küldheti el nyugdíjba a dolgozni kívánó nőket.
A jogosultsági idő eltér a szolgálati időként elismerhető időktől. A jogszabály szerint jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
Az öregségi teljes nyugdíj a 40 éves jogosultsági idő ellenére nem lesz megállapítható, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet.
Olyan nő esetében, akinek a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet rögzíti a törvény.
Öt gyermek felnevelése esetén viszont egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje.
A jogosultsági időbe nem számít a tanulmányi idő, a munkanélküli ellátás és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.
Ellenzéki politikusok már városunkban is hangot adtak a törvény általuk vélt hibáinak. Úgy vélik diszkriminációt jelent nők és férfiak között, továbbá diszkriminál nő és nő között is, mivel a felsőoktatásban, szakképzésben eltöltött évek nem számítanak bele a jogosultsági időbe, így a magasabb végzettségű nők hátrányosabb helyzetbe kerülnek.

Forrás: www.onyf.hu

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!