Ülésezett a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás


2011-01-27 21:49:01  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Ülésezett a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás főképe
Dr. Kovács Zoltán a kormánymegbízotti kinevezését követően lemondott Pápa város polgármesteri tisztségéről, így a kistérségi elnökségről is. Az új elnök megválasztásig Varga Jenő elnökhelyettes vezeti a Pápai Többcélú Kistérségi Társulást, mely ma ülésezett. Elsőként a 2010. évi költségvetést módosították, majd a 2011. évre vonatkozó költségvetésről döntöttek ellenszavazat nélkül. Ezt követően az idei belső ellenőrzési feladatellátásról szavaztak a polgármesterek.  A Társulás az önkormányzatok és költségvetési szerveik belső ellenőrzését 2008. évtől külső erőforrás igénybevételével látja el. A 2011. évi feladatellátásra öt vállalkozótól kért ajánlatot, az összehasonlítást követően a szavazást követően a Társulás a Tömpe és Társa Bt.-vel köt szerződést. Negyedik napirendi pontban a Társulás Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról döntött. A Pápai Többcélú Kistérségi Társulás SZMSZ-e alapján a Társulásnál utalványozásra az elnök, akadályoztatása esetén az elnökhelyettes jogosult. 1 millió forint feletti utalványozásra kizárólag az elnök jogosult, így viszont a bérek, normatív állami támogatások csak több részletben kerülhetnek kifizetésre a falvak tekintetében. Mivel a Társulás elnöki tisztsége jelenleg nincs betöltve, a működőképesség biztosítása érdekében szükséges volt az SZMSZ módosítása. Ötödik napirend alatt a 2011. évre vonatkozó munkatervet ellenszavazat nélkül fogadták el a polgármesterek. A napirendi pontok után a vegyes ügyek következtek. Varga Jenő a vegyes ügyek közül egyet emelt ki, a jelző rendszeres házi segítségnyújtást. Normatíva visszafizetési kötelezettségnek még négy önkormányzat nem tett eleget a Társulás felé.
- A Társulási megállapodás módosításában van olyan lehetőség, hogy inkasszót bocsájtsunk ki az ő tekintetükben. Ez nem arról szól, hogy meg akarjuk mutatni, hogy így is működhetünk és igen is végre tudjuk hajtani, hanem úgy gondolom, hogy azokkal az önkormányzatokkal szemben igazságtalan ez a felállás, akik már eleget tettek a befizetési kötelezettségeiknek. Ezt mindenkinek teljesíteni kell. Elsőként Malomsok szerepel a sorban, őt Marcaltő követi, majd Várkesző tartozik, és Dabrony zárja a sort- mondta Varga Jenő.
A vegyes ügyek után az egyik polgármester beszámolt a falujában nagy problémát okozó hulladék-elszállításról és annak magas díjáról. Mint mondta, a lakosság részéről tömeges tiltakozás jelentkezett, a kevés nyugdíjból élő emberek képtelenek kifizetni a hulladékelszállítás megemelkedett költségeit. Dr. Áldozó Tamás szerint a probléma az, hogy egy rossz pályázatra elnyert támogatási összeg azt a technológiát volt köteles a királyszabadjai hulladéklerakónál megvalósítani, amit a pályázat előírt, de azt a pályázati összeg és az akkori önrész nem fedezte.  Hitelt kellett felvenni arra, hogy a rendszer kiépülhessen, így amikor kijönnek a 33-38 ezer forintig terjedő (egy háztartás 120 literes kukájának heti ürítésével) éves díjak, akkor tulajdonképpen a társulás összes költsége és a hitel van a háztartásokra leosztva. Akármilyen chipes elszámoltatás következhetne, a társulás, mely a hulladékot kezeli, ugyanennyit szedne be, mint most. Hiába lenne háztartásonként kevesebb a hulladék, a cégnek szüksége van arra a bevételre, hogy a hitelét fedezhesse illetve, hogy az amortizációját megtérítse. Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, képviselni fogja a Társulás falvait az előtt a konzorcium előtt, amelyik megnyerte a szolgáltatást, a polgármestereket pedig arra kérte, keressenek együtt megoldást a problémára. 
Napirendek után Varga Jenő elmondta, néhány évvel ezelőtt három társulás működött a városban és környékén. Amikor 2007-ben megalakult a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás, kettő megszűnt, ám a Pápa Környéki Községi Önkormányzatok Szövetsége érdekvédelmi- érdekképviseleti szervként továbbműködött. A Szövetség él és a mai napig Babits Emil volt az elnöke. A Szövetség közgyűlését újra összehívva a jelenlévő polgármesterek új elnököt választottak annak élére, Mészáros Géza, Mihályháza polgármestere személyében. A közgyűlést követőn az elnök és a munkaszervezet megpróbálják kideríteni, mi történt a Szövetséggel 2007 óta, hány tagú elnöksége van, és mi található az alapszabályában.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!