„Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult,…” Hatvanhat éve szabadult fel Auschwitz


2011-01-27 21:43:15  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult,…” Hatvanhat éve szabadult fel Auschwitz főképe
1945. január 27-én felszabadította Auschwitzot - a leghírhedtebb náci koncentrációs lágert,-  a szovjet hadsereg, ahol legalább 1,1 millió zsidót, 75 000 lengyelt és mintegy 19 000 cigányt öltek meg. 1940 áprilisában létesítették a németek Auschwitzot, ahová eredetileg politikai foglyokat vittek a megszállt Lengyelországból és a németországi koncentrációs táborokból. Auschwitz II., azaz Birkenau építése 1941-ben kezdődött. Itt négy gázkamra és négy krematórium volt a holttestek égetésére. A foglyokat naponta vonattal hozták a kényszermunka táborba, ahol az éhezés, a kínzás és a gázkamra várt rájuk.
Ma délután Pápa Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Zsinagógában, az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 66. évfordulóján, a Nemzetközi Holocaust Emléknapon, hogy közösen fejet hajtsanak a II. világháborúban Pápáról elhurcolt zsidó áldozatok emléke előtt.
850 mécses és 60 gyertya égett a Zsinagógában a több mint 2000 áldozat tiszteletére.
Dr. Áldozó Tamás, Pápa város alpolgármestere Csoóri Sándor Emlékezés egy régi utcára című versét mondta el, majd dr. Kovács Zoltán a térség országgyűlési képviselője, dr. Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Pápa város képviselőtestületének valamennyi megjelent tagja és a megemlékezésen résztvevők felolvasták a 2154 Pápáról elhurcolt zsidó áldozat nevét.
- Jeruzsálemben, a Jad Vasemben folyamatosan olvassák az áldozatok neveit. Elhangzik egy név, egy csillag felragyog, majd kihúny. Ott is elhangoznak a pápai áldozatok nevei. Ám azzal, hogy mi itt Pápán kimondtuk őket, egy pillanatra hazajöttek, egy kicsit újra itthon voltak. Köszönöm, hogy együtt emlékezhettünk - zárta le a megemlékezést dr. Áldozó Tamás alpolgármester.

Képek:

A holokausztnak majdnem 13 millió áldozata volt: közel 6 millió zsidó, 3,3 millió szovjet hadifogoly, 2,5 millió nem zsidó származású lengyel állampolgár, németek, kelet-és nyugat európai emberek százezrei, akiket különböző vallási és politikai szempontok miatt likvidáltak.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!