Nőtt a megbetegedések száma – küszöbön az influenza


2011-01-27 12:16:24  | cikk: mo  | 


Járvány ugyan még nincs, de folyamatosan nő az orvoshoz fordulók száma, emelkedik az influenzaszerű megbetegedésekkel háziorvosnál jelentkezők száma  – jelentette ki ma délelőtt dr. Duga Erika kistérségi tisztifőorvos. A mostani adatok szerint a legtöbb beteg jelenleg a 6-9 évesek közül került ki, de gyakoriak a megbetegedések a fiatalok vagyis, a 15-29 éves korosztály körében is. A kistérségi tisztifőorvos kimutatásai szerint az idei szezonban az idősebb, 60 év feletti korosztály kevésbé érintett az influenzaszerű megbetegedések tekintetében.

Az ÁNTSZ, vagyis (2011. január 1-jétől) a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Pápai Kistérségi Népegészségügyi Intézetének járványügyi szakembere szerint a védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás, amelyet még most sem késő beadatni. Az országos adatok alapján elmondható, hogy a  megbetegedést két vírustörzs, a 2009-es influenza A(H1N1) vírus, valamint az influenza B vírus felelős. Dr. Duga Erika arról tájékoztatott, kétféle oltóanyag van forgalomban: az ún. „Fluval P”, amely egy egykomponensű oltóanyag és a tavalyi illetve idei évben is megjelenő influenza A törzs (H1N1) ellen véd. Ez – egy éves kor felett – bárkinek ingyenesen adható. Igényelni a háziorvosnál lehet.  A háromkomponensű oltóanyagban – „Fluval AB” - a pandémiás H1N1-es vírustörzsön kívül  két másik vírustörzs is van. Ez az oltóanyag csak meghatározott indikációs körben, adott csoportok esetében adható térítésmentesen. Dr. Duga Erika elmondta azt is, ha valaki háromkomponensű védőoltást szeretne, de nem tartozik bele az indikációs körbe, vagyis nem jogosult térítésmentes oltásra, annak a háziorvos felírja az oltóanyagot, de ez esetben az oltásért (beadásért)  pénzt kérhet, maximum annyit, amennyibe az oltóanyag kerül. A kistérségi tisztifőorvos hozzátette, a kismamáknak a háromkomponensű védőoltás beadása kiemelten javasolt. 

A szakember kérdésünkre elmondta, az idei influenzaszezonban kisebb mértékű az oltakozás, mint tavaly. Sokan azt gondolják, a tavalyi oltás idén is megfelelő védettséget biztosít. A tisztifőorvos azonban kihangsúlyozta, ez nem így van, hiszen az ellenanyagszint egy bizonyos idő után csökken. Ezért ebben a szezonban is javasolják mindenkinek a védőoltás újbóli beadatását.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!