Megbocsátás hetei


2011-01-26 18:23:40  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: internet  | 


Megbocsátás hetei főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár idén is lehetőséget kínál feledékeny vagy lusta, esetleg időhiányban szenvedő olvasóinak, hogy a késedelmi díj befizetésének elkerülésével meggyónják bűneiket, vagyis visszavigyék a lejárt határidejű kikölcsönzött könyveket.
Dr. Hermann István kérdésünkre elmondta, azért pont most van ez az akció, mert most érett meg rá az idő.
– Nem kell minden könyvtárnak egyformának lennie. Mi mindig is arról voltunk híresek, hogy különbözőek tudtunk lenni a többi könyvtártól, hiszen nyomdát működtetünk, helyismereti kiadványt adunk ki, helyi kiscsoportjaink vannak, digitalizálunk, tehát igyekszünk olyanokat is csinálni, amit mások nem csinálnak.
Aki ezen a héten, szombatig visszaviszi a késedelmes könyveket, nem kell büntetést fizetnie. A könyvtár a kedvezményt azért biztosítja, mert nagyon sok a kint lévő könyv. Ma zárva van az intézmény, csütörtökön és pénteken 9-12  és 13-19 óra között, szombaton pedig 8-tól 14 óráig van erre lehetőség.
Eddig körülbelül 300 fő élt a megbocsátás lehetőséggel, könyvek számát tekintve 1000 körüli darabról van szó - tudtuk meg az igazgatótól.
– Megítélésünk szerint körülbelül a felénél tartunk, a kint lévő könyvekre nézve nyolcszáz darabot várunk még vissza, olvasóra tekintve pedig 200 főt várunk.
Azoknak az olvasóknak, akik korábban már visszahozták a könyveket, de még nem fizették ki a tartozást, múlt héten, kedden figyelmeztető levelet postázott a könyvtár. A tartozás összege nem változik, tehát a tartozás rendezéséig már nem növekedik, így ha valakinek 2009.január 21-én volt 500 forint tartozási díja, az nem növekedett azóta.
A késedelmi díj könyvenként és naponként 10 forint. 41 főnek küldött levelet a könyvtár tartozás rendezés felszólítás céljából, melyből 12 fő ennek személyesen eleget is tett, de még várják a postai befizetések számlára való érkezését is a könyvtárosok.
– Azt kell tudni, hogy a Megbocsátás heteivel csak azoknak ér véget a probléma, kik éltek a megbocsátás lehetőségével. Aki nem él azzal, hogy megbocsájthassunk neki, nem hozza vissza a könyvet és nem fizeti ki a könyvet, annak nem tudunk megbocsájtani. Annak továbbra is fent marad a kötelezettsége felénk és a két hét alatt is növekedik a tartozása. Az akciónak az volt az értelme, hogy most büntetlenül vissza lehetett hozni a könyveket. Mi biztosítjuk a lehetőséget az olvasóknak, hogy tiszta lappal indulhassanak.
Február elsejétől megváltozik a könyvtár türelmi ideje a rendetlen olvasókkal szemben. Míg eddig egy hónap állt az olvasó rendelkezésére, hogy felszólítás és késedelmi díj felszámolása nélkül visszavigye a könyvet a könyvtárba, ez az idő 3 napra rövidül jövő hó elejétől.
- Így működik a közüzemi szolgáltatóknál is, csökkentik a türelmi időt. Ezt azért tesszük, hogy az olvasónak legyen lehetősége kedvező döntést hozni saját maga számára, hogy vagy késedelmi díj nélkül hozza vissza a könyvet, ami szabályos, vagy csekélyebb késedelmi díjat hajlandó kifizetni. Aki trehány, annak sok késedelmi díj összegyűlhet, amit mi bírósági végrehajtással behajtatunk.
Ha az olvasó nem végzett a kikölcsönzött könyvvel, cd-vel, vagy dvd-vel, három alkalommal lehetősége van meghosszabbítani a kölcsönzést. Ezt megteheti telefonon, e-mail-ben vagy személyesen és február végétől saját maga is hosszabbíthat otthon, ha nincs foglalás a könyvre a web 2-es rendszeren, interneten keresztül.
Dr. Hermann István hangsúlyozta, azt szeretné, ha mindenki akkor hozná vissza a könyvet, amikor még kölcsönzési időben van, de már nem kell neki.
- Ez a normális állapot, hisz mi egy újabb olvasónak szeretnénk odaadni. A könyv a város, a könyvtár tulajdona, tehát köztulajdon, mindenki igényt tarthat rá.
Az igazgató nagyon jó aránynak tartja az eddig visszahozott könyvek számát, mely megközelíti az 50 százalékot, hiszen még hátravan három nap a megbocsátásra.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!