A pápai térségben elégedettek a polgárok a tűzoltók munkájával; tudják, hogy van kire számítani


2011-01-26 13:37:12  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A pápai térségben elégedettek a polgárok a tűzoltók munkájával; tudják, hogy van kire számítani főképe
Munkaértekezletet tartott ma reggel Pápa Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága. Elsőként Németh Tamás parancsnok az elmúlt év tapasztalatairól beszélt, hosszan értékelve a 2010-es évet a végzett munka szempontjából. A tűzoltóság, mint rendvédelmi szerv különböző jogszabályoknak megfelelően működik, melyeknek a pápai mindenkor maximálisan eleget tett és a jövőben is eleget fog tenni-fogalmazott Németh Tamás.
A tűzoltó alezredes ismertette a szervezetet ért ellenőrzések eredményét, majd kitért a más szervezetekkel, mint a mentők, a rendőrök és a katasztrófavédelemmel való együttműködés fontosságára. Tavaly a nemzetközi kapcsolatok terén is nagyot lépett előre a pápai tűzoltóság, amikor Pápa testvérvárosának, Kovásznának tűzoltóautót ajándékozott. Az állomány tematikusan, rendszeres oktatásban részesül, így biztosítva a tűzoltók naprakész felkészültségét és a továbbfejlődés lehetőségét. Az állomásvezető kitért a médiában való szereplésre is. Mint mondta, szeretné, ha az emberek megismernék, milyen jellegű munka folyik a tűzoltóságon. Fontosnak véli, hogy az emberek lássák, ők dolgoznak, és azért vannak, hogy ha valaki bajba kerül, segíthessenek. Ennek érdekében 2010-ben jelentős újításokon esett át a tűzoltóság honlapja is.
- A tűzoltóság egyik fő tevékenysége a tűzoltás, műszaki mentés. Mint már korábban elhangzott, próbáljuk folyamatosan szinten tartani a tudásunkat, hogy a káreseteknél a legjobban tudjuk segíteni az embereket. Az elmúlt évben nem volt olyan káreset, amihez nem értünk volna ki időben, vagy nem tudtunk volna segíteni. 2010 kirívó év volt a kivonulások számát tekintve. Míg 2009-ben megközelítőleg 680 káresetünk volt, tavaly több mint 880 káresethez mentünk ki. Jelentősen megemelkedett a műszaki mentések száma. A tűzesetek száma ebből 220 volt, kirívó eset nem volt. A téves jelzéseink száma csökkent az elmúlt évekhez képest, viszont a műszaki mentések száma 290-ről 540-re nőtt, ez jelentős növekedés.
A tűzoltók szinte végigdolgozták az egész nyarat, majd az őszt is, hiszen májustól augusztusig a viharok okozta károk elhárításában, megelőzésében vagy felszámolásában tevékenykedtek, ősszel pedig az iszap-katasztrófa által sújtott területeken segítettek.
Miskolczi Tibor ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese is jelen volt az állománygyűlésen. Az ezredes évértékelőjét szintén a médiában való megjelenés és a sajtóval kialakított jó kapcsolat fontosságával kezdte, majd köszönetet mondott a tűzoltóknak eddigi munkájukért és a fenntartó önkormányzatnak a támogatásért.
- Tudom, hogy Pápa Város Önkormányzata is ezer sebből vérzik, pénztelenség, anyagiak hiánya jellemzi, nagyon nehezen tudnak szinte egyik évről a másikra jól kijönni. Ennek ellenére kérem, hogy azt a segítséget, amit eddig megadtak a tűzoltóságnak, a jövőben is biztosítsák, mert ami forrást ide betesznek, többszörösen térül meg. Itt van egy csapat, amely két percen belül bármire bevethető. Erre jó példa volt a május-júniusi esőzés és az október 4-i gátszakadás.
Az ezredes kitért a káresetek növekedésére is. Mint mondta, amikor ő Veszprémbe került a katasztrófavédelemhez, 10 esetből maximum egy eset volt káreset, műszaki mentés. Ez 2010-ben jelentős mértékben megváltozott, ma azt lehet mondani, hogy 10 esetből legalább 7 műszaki mentés vagy káreset, a maradék három pedig tűzeset.
Végül a fenntartó intézmény nevében dr. Áldozó Tamás köszöntötte a tűzoltókat. Az alpolgármester megemlítette beszédében a tavaly nyáron elkezdődött rendkívüli eseménysorozatokat és megköszönte a tűzoltók helytállását, munkáját. Szó esett a megelőzésről is. Ennek kapcsán dr. Áldozó Tamás kitért a Fő tér és a Várkastély rekonstrukciójára is, melyek már gőzerővel haladnak.
– Az elkövetkezendő hónapokban a városban a legnagyobb értékű vagyontárgyat, az Eszterházy Kastélyt fogjuk újraépíteni, kialakítani. Azt kérem, hogy legalább akkora figyelemmel és odaadással ismerjék meg majd az új épületet és adottságait, mint minden más épületet, mert egy kisebb tűzeset is óriási károkat tud okozni az ott felhasznált anyagok minőségén és fajtáján.
Dr. Áldozó Tamás kihangsúlyozta, a Városházára sokféle információ eljut, de a pápai tűzoltókkal kapcsolatban évek óta nem hallott semmi rosszat. Mint mondta, Pápa illetékességi területén elégedettek az ott élő polgárok a tűzoltók munkájával és a biztonságérzetüket is növeli, hogy tudják, van kire számítani.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!