Bevonják a szakképzést a munkaerő-piaci képzések rendszerébe


2011-01-26 11:52:42  | cikk: mo  | 


Tegnap már beszámoltunk arról, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, a pápai kirendeltség vezetője és dr. Áldozó Tamás alpolgármester tárgyalásokat folytattak a helyi munkaerő-piaci helyzet előmozdítása érdekében. Pápa város alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, a Pákozdi Szabolccsal és Bocskay Gyöngyivel folytatott megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy stratégiai fontosságú lesz az az intézkedés, melynek keretében az iskolarendszeren kívüli felnőtt szakképzésbe bevonják a pápai szakképző intézmények struktúráját – fogalmazott Áldozó Tamás. Az alpolgármester megítélése szerint az iskolák számára ez többletbevételt és többletlehetőséget jelent, a szakképzésben résztvevőknek pedig nem kell más városba utazniuk.
Dr. Áldozó Tamás elmondta azt is, az iskolarendszeren kívül folyó képzések közül vannak olyanok, amelyek a városnak különösen fontosak, ilyen például a húsipari termékgyártó képzés a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában. Az iskolarendszeren belül folyó képzések támogatására Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Hús 1913 Kft. közösen ösztöndíjat alapított. De nemcsak a tanköteles fiatalok képzésében lehet szükségszerű a támogatás, hanem az iskolarendszeren kívül indított képzésben is. Ennek értelmében a Pápán indított átképzésnek köszönhetően sokan találhatnának biztos munkahelyet a pápai húsgyárban. Az alpolgármester hozzátette, különösen aktuális a döntés, mivel a Pápai Hús 1913 Kft. húsipari termékgyártó részlegéből közel 100 fő megy nyugdíjba ebben az évben, ugyanakkor a szakképzésben résztvevő végzősök nem tudják megfelelően biztosítani az utánpótlást a gyár számára. A témával kapcsolatban a Pápai Gazdasági Sazkképző Iskola igazgatója elmondta, támogatja a kezdeményezést, a képzés akkreditációja folyamatban van.

A közös tárgyaláson szóba került egy konzultatív testület létrehozása is, amelyben a munkaügyi központ szakemberei, helyi vállalkozók, az önkormányzat valamint a szakszervezetek képviselői foglalnának helyet. Az így alakult foglalkoztatási tanács időről időre áttekintené a munkaerő-piaci folyamatokat, a szakképzés helyzetét, a pápai gazdasági társaságok életében bekövetkezett változásokat és ajánlásokat, tanácsokat fogalmazna meg mind a város, mind a munkaerő-piac egyéb szereplői számára. Dr. Áldozó Tamás elmondta, megfontolják a kezdeményezést és remélik, a jövőben egy sok hasznos tanáccsal szolgáló testület állhat fel. 

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!