A Sárkány a színházban


2011-01-25 21:38:38  | cikk: Babos Petra  | 


A Tudás-Szín-Tér projekt keretén belül a Műhelytitkok sorozat a színházi nevelés terén az élményközpontú tanítás segítése céljából jött létre. Ma este egy kamaraszínházi előadást láthatott a diák közönség, Jevgenyij Svarc - Parti Nagy Lajos: A Sárkány című bábjátékát a KOMA Társulat kiváló színészeinek közreműködésével. A KOMA Társulat 2007-ben alakult, jelenleg 10 állandó tagja van.
A darab előtt a rendezővel, Vékes Csabával beszélgettem.

Miről szól A Sárkány című bábjáték?
- Drakónia egy kisváros, ahol a lakosság a sárkány uralma alatt él. A sárkány 400 éve uralkodik már, amikor megérkezik Ottó, a hős. Az ő feladata lesz, hogy felszabadítsa a várost. Megpróbál lázadást uszítani, hogy a sárkányt legyőzzék, de az emberek nagyon félnek tőle, ezért egyedül győzi le. A csatában elfárad hősünk, ezért eltűnik egy időre. A felszabadított városban az emberek magukra maradnak, ők vehetik át az uralmat, de akkor a polgármester és a fia egy még borzalmasabb diktatúrát teremtenek, mint a sárkányé volt. Ottó a történet végén visszatér, és azt tapasztalja, hogy hiába szabadította fel a lakosságot, mégis boldogtalanok. Ekkor rájön, hogy nem elég egy diktátort leváltatni, az emberek gondolkodásmódját kell megváltoztatni, az ő „szemüket kell kinyitni”- mesélte Vékes Csaba.

Miért éppen bábokkal adják elő a darabot?
- Ennek több oka is van. Egyik az, hogy a bábnak tökéletes kifejező ereje van. Magyarországon az emberek azt hiszik, hogy a bábelőadás gyerekes, holott ez nem igaz. Ez tulajdonképpen egy színpadi animáció.

A bábelőadások általában a kisgyerekeknek szólnak. Ezt a darabot miért a középiskolásoknak ajánlják?
- Azért a gimnazista korosztály számára ajánljuk, mert mi nem vagyunk drámapedagógusok, a gyerekelőadáshoz szakértelem is kell. A társulatban fiatalok vannak, emiatt is közelebb áll hozzánk ez a korosztály.

Hogy fogadja a közönség? Milyen benyomásaik vannak?
- Minden előadás után közönségtalálkozóra invitáljuk a diákokat, ahol beszélgetünk a látottakról, megfoghatják és kipróbálhatják a bábokat. Parti Nagy Lajos nyelvezete meglehetősen nehéz a diákoknak, ezért sokan el is fáradnak a darab alatt. De éppen az a lényege, hogy koncentráljon a néző, így nem unalmas a darab.

Miért nézze meg a közönség a bábjátékot?
- Ez egy csodálatos történet. Aki szeret olvasni, aki szereti a kalandokat, annak főleg ajánlom. Egy garantált élmény, a közönségtalálkozón érdemes lesz róla beszélgetni- zárta gondolatait a rendező.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!