Felvonó a Barát utcai idősek otthonában


2009-10-21 10:57:31  | cikk:  | 


Tegnap délután a Barát utcai idősek otthonába látogatott hollandiai partnervárosunk, Kampen alpolgármestere, Best Boerman, továbbá Jan Kattenberg, a De Verenigde Gasthuizen Alapítvány képviselője.  A két város 1991 óta tartó együttműködésének egyik kézzelfogható eredménye a személyfelvonó kialakítása a Barát utcai idősek otthonában. A lift megépítését Pápa város Önkormányzata 5,5 millió forinttal, Kampen  5000 euróval,  a De Verenigde Gasthuizen Alapítvány pedig 9500 euróval támogatták, a holland vendégek pedig ez alkalommal tekintették meg a tavaly átadott beruházást.
Jan Kattenberg tett ígéretet korábban arra, hogy kétévente az általa képviselt alapítvány tízezer euróval támogatja a pápai intézményt; az idei támogatást kedden jelképesen át is nyújtotta Csőréné Pőr Eszternek.
-Nagyon jó a kapcsolatunk Csőréné Pőr Eszterrel, az intézmény vezetőjével és munkatársaival. Biztosak vagyunk abban, hogy az ide küldött pénzt jól használják fel. Az együttműködés folytatásaként arra gondoltunk, hogy jövőre az intézmény két-három munkatársát meghívjuk Kampenbe egy hónapra az idősek otthonába dolgozni, tapasztalatokat gyűjteni, mi gondoskodunk az ellátásukról és az elszállásolásukról. Megkeressük a partnereket Hollandiában is és nekik is felajánljuk a lehetőséget, hogy ketten-hárman jöjjenek Pápára szakmai gyakorlatot szerezni - mondta Jan Kattenberg.
Pápa város alpolgármestere, Áldozó Tamás is megköszönte a segítséget, hogy megépülhetett a felvonó, elsősorban a legilletékesebbek, a liftet naponta használók nevében:
-Az a leghitelesebb köszönet, hogyha ránéznek az itt sorakozó bácsikra és nénikre, és látják, hogy mennyit segítettek nekik ezzel. Önök már nagyon régóta járnak ide az intézménybe és bizonyára látják, hogy évről évre – az Önök segítségének köszönhetően is - mennyi minden változik és szépül. Köszönjük azt is, hogy példát láthatunk Önöktől arra, hogyan lehet segíteni saját erőből, saját elhatározásból azoknak, akik ezt leginkább megérdemlik.
Csőréné Pőr Eszter kérdésünkre elmondta, hogy a lift a hétköznapi munkában felbecsülhetetlen segítséget nyújt, hisz az otthonban életkoruk és egészségi állapotuk miatt sokan nehezen mozognak. Gyakran volt arra példa korábban, hogy a kerekes székes gondozottakat a nővéreknek kellett leszállítaniuk az épület meredek lépcsőin. Mindez – a két város összefogásának, továbbá az alapítvány támogatásának köszönhetően – már a múlté.

Tóth Tamara

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!