A pápai zsidó áldozatokra emlékeznek csütörtökön


2011-01-25 15:36:55  | cikk: mo  | 


Auschwitz II. Birkenau. Megsemmisítő tábor. Legalább 1,1 millió zsidó lemészárlása. A legtöbb magyar áldozat.
A történelem legvéresebb lapjai ezekkel a kifejezésekkel íródtak a II. világháború időszakáról. Magyarország német megszállása után a nácik az egyetlen, ekkor még működő megsemmisítő tábort, Auschwitz-Birkenaut jelölték ki a magyar zsidóság temetőjének. A megsemmisítő táborba mintegy 600 ezer magyar zsidót deportáltak. A világtörténelem legnagyobb haláltáborának legnépesebb áldozati csoportja magyar állampolgárok közül került ki. Auschwitz-Birkenau nem csak a világ legnagyobb temetője, hanem a legnagyobb magyar temető is: soha sehol nem öltek meg annyi magyart, mint ott. A feljegyzett adatok szerint a II. világháborúban Birkenauba elhurcolt és elpusztított pápai zsidók száma összesen 2160 fő.

Pápa Város Önkormányzata a Nemzetközi Holocaust Emléknapon, január 27-én, csütörtökön 17 órakor megemlékezést szervez az auschwitz-birkenaui tábor felszabadításának 66. évfordulója alkalmából, melyre tisztelettel várja a lakosságot, hogy közösen hajtsunk fejet a II. világháborúban Pápáról elhurcolt zsidó áldozatok emléke előtt. Emlékezzünk együtt január 27-én, 17 órakor, a pápai Zsinagógában!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!