A helyi érdekeken a hangsúly - a kormányhivatalokhoz kerültek a munkaügyi központok


2011-01-25 14:17:21  | cikk: mo  | 


Jelentős szervezeti átalakulás ment végbe a munkaügyi központok életében január elsejétől. A munkaügyi központok ugyanis 2011. január 1-jétől a megyei kormányhivatalok munkaügyi feladatokat ellátó szakigazgatási szerveként működnek. Vagyis a munkaügyi szervezet egyike annak a 15 szervezetnek, amelyek a kormányhivatali integrációban részt vettek – tudtuk meg Pákozdi Szabolcstól, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatójától. Az igazgató szerint ez logikus lépés volt, hiszen azokat a funkcionális feladatokat, amelyeket mind a 15 szervezet ellát, így sokkal hatékonyabban, kevesebb létszámmal lehet működtetni, nem beszélve arról, hogy a csatalakozó szervezetek közötti összetartás erősödhet.

A kormányhivatalokba integrálódott államigazgatási szervek: az igazságügyi hivatal, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltsége, a földhivatal, az egészségbiztosítási pénztár, a nyugdíjbiztosítási  igazgatóság, a munkaügyi központ, a munkaügyi felügyelőség, a munkavédelmi felügyelőség, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felügyelősége, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irodája, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  intézete, a Magyar  Kereskedelmi Engedélyezési  Hivatal  Mérésügyi és Biztonsági  Hatósága, a Nemzeti Közlekedési Hatóság  igazgatósága, valamint az Oktatási Hivatal igazgatósága. 

A kormányhivatalban elsősorban a szervek funkcionális feladatellátása egységesül, azok szakmai autonómiája és az ágazati irányítás megmaradt az átalakulást követően is. A funkcionális feladatok ellátását nem külön szervezet végzi, hanem a kormányhivatalon belül működő szervezeti egység látja el a közös teendőket. Pákozdi Szabolcs érdeklődésünkre elmondta, mindez azt eredményezi, hogy a döntések még inkább helyben születnek, és sokkal inkább a helyi érdekeket veszik figyelembe. A helyi foglalkoztatás lehetőségeiről illetve bővítéséről a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója és dr. Áldozó Tamás alpolgármester ma folytatott tárgyalásokat – árulta el Pákozdi Szabolcs.

Az igazgató hozzátette, a kirendeltségek a jövőben is a szolgáltatáscentrikusságot tartják legfontosabb célkitűzésüknek. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek megpróbálnak minél inkább személyre szabott szolgáltatásokat nyújtani. Pákozdi szerint fontos például, hogy az adott kirendeltség az adott térség összes álláslehetőségét föltárja, ezek jelenjenek meg a kirendeltségen és tudjon kínálatot biztosítani az ügyfeleknek. Az igazgató kiemelte a munkaerő-piaci képzések átalakításának fontosságát is. Leszögezte, olyan képzéseknek kell születni, amelyekkel a tanfolyamot elvégzettek rövid időn belül munkához tudnak jutni. Lényeges, hogy a képzések pedig itt helyben működjenek, helyi képzőkkel, akik kvázi garanciát vállalnak arra, hogy a tanfolyamon megszerzett tudást helyben tudják alkalmazni a munkavállalók. Ez a két változás döntő fontosságú lehet a jövőben – hangsúlyozta Pákozdi Szabolcs.   

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!