Földünkért Világnap - gyermekek nevetésétől hangos a színház


2009-10-20 20:19:36  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Földünkért Világnap - gyermekek nevetésétől hangos a színház főképe
Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb környezeti fenyegetés, amivel bolygónknak szembe kell néznie. A huszadik században a légkörbe jutó növekvő mennyiségű üvegházhatású gázok a Föld átlagos felszíni hőmérsékletének 0,6 Celsius fokos növekedését eredményezték.
A világnap jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, vajon a hétköznapi életünk során mit tehetünk a klímaváltozás elleni küzdelemben.
 
1991. október 21-én az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség), az UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Programja) és a WWF (Természetvédelmi Világalap) közös összefogásával született meg a Földünkért című, új élővilág-megőrzési stratégia.

A dokumentum - amely a rio-i Föld Csúcs előkészítésének is tekinthető - javaslatot tett több világegyezmény elfogadására is. Ezek közül Rio de Janeiróban megszületett az Egyezmény a biológiai sokféleségről és az ENSZ éghajlat változási keretegyezménye, majd később elfogadták az el sivatagosodás elleni egyezményt is.

Azóta október 21. a Földünkért Világnapja, amelyet Magyarországon 1992 óta ünnepelünk.

A Jókai Mór Művelődési Központ idén a Pápa és Környéke Természetvédelmi Egyesülettel karöltve rendezte meg a világnapot. Délelőtt 10 órától a Huszár lakótelepi óvodások kacajától volt hangos a színház. A játékos vetélkedőt, az akadályversenyt követően mézből, tobozból és magvakból téli madáreledelt készítettek a gyerekek, Meizer Tibor, a Pápa és Környéke Természetvédők Egyesület tagjának vezetésével. 13 órától az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskolások ünnepelték bolygónk világnapját. A Jókai Mór Művelődési Központ fontosnak tartotta, hogy csatlakozzon a világnaphoz:

- Ez egy világméretű kezdeményezés volt, mely felhívja Földünk, környezetünk védelmének a fontosságára a figyelmet. Nagyon fontos az utókornak átadni, hogy vigyázzanak a környezetükre, óvják Földünket- mondta Róka Norbert, művelődésszervező.

Tóth Tamara


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!