Elkezdődött a kastély rekonstrukciója is


2011-01-25 07:42:46  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Elkezdődött a kastély rekonstrukciója is főképe
Január első hetében vették át a kivitelezők a munkaterületet az Eszterházy-kastélyban, ottjártunkkor már nagy munkálatok folytak: jelenleg a különböző raktárak, földszinti termek kiköltöztetésé zajlik.
Dr. Áldozó Tamás alpolgármester kérdésünkre elmondta, az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében megvalósuló pályázat a beruházási szakaszába érkezett.
- A magyar állam szerveinek tehetetlensége és a tulajdonosi hozzájárulási nyilatkozat hiánya miatt ezt a projektet csak most januárban sikerült megkezdeni, viszont április 30-ig a norvég fél álláspontja szerint le kell zárni. Így indokolt is, hogy nagy erőkkel folynak a munkálatok, hiszen mindösszesen négy hónap áll a kivitelezők rendelkezésére a munka befejezéséig: április végén turisztikai attrakcióként működőképes múzeumi területet kell átadniuk a városnak.
Klasszikus rekonstrukciós munkálatok következnek az elkövetkezendő hetekben: lesz gépészeti kiépítés, majd a megfelelő burkolatokkal kell ellátni a tereket, ezt a bútorok elhelyezése követi. A főúri enteriőrök csak akkor működőképesek, ha ott az odalátogatók a korhoz illő bútorokat találnak, ezzel kapcsolatban a kastély nehézségekkel küzd, hiszen valamikor a kastélyban a főúri enteriőri sorban nagyon gazdag bútorozás volt, melyhez képest csak tíz darab eredeti bútorral rendelkezik a kastély.
- Jövő héten fogunk az Iparművészeti Múzeumban a szakértőkkel tárgyalni, hogy milyen forrásokból tudjuk kiegészíteni az itteni enteriőröket, illetve végig kell majd azt is gondolni, hogy vásárlással egészítsük ki a tereket.
A kastély jobb oldali szárnyában, ahol egykor a zeneiskola is működött, most könyvek és különböző értéktárgyak, régiségek várják türelmesen sorsukat. A kiemelt projekt előrehaladásának üteme azt jelzi, hogy a Közép-Dunántúli Operatív Program 1,6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatási szerződését májusban megköti az önkormányzat az állammal. Ez azt jelenti, hogy nyár végére az egész kastély munkaterületté alakul át, csatlakozva a Fő téri rehabilitációhoz.
A kastély épületében működő könyvtár működését a projekt előrehaladta nagyban befolyásolja majd, olyannyira, hogy 2012. második felében ki is kell költöznie az épületből.
Dr. Áldozó Tamás elmondta, 2013 tavaszától kell a kastélyt teljes fegyverzetében, minden látnivalójával együtt működtetnie az önkormányzatnak úgy, hogy a fenntartásához szükséges évi 85 ezer látogatás biztosítható legyen.
- Úgy látjuk, hogy a 2011. és a 2012. évi részleges működtetés kiváló lehetőséget kínál arra, hogy 2013-ra felkészüljünk. Éppen ezért a következő két évben a már most is bemutatható attrakció-elemeket szeretnénk összecsiszolni, elpróbálni, a látogatók érdeklődését mérni, mi az, amit erősíteni vagy éppen módosítani kell. Ennek megfelelően már felvettük a kapcsolatot történelmi ruhákat gyártó szabászatokkal. Azt kértük tőlük, hogy készítsenek számunkra barokk ruhákat, amelyek olyanok, mintha eredetiek lennének, azonban a látogató programban tematikus tárlatvezetés során is felhasználhatóak.
Ötletként felmerült már az is, hogy meghatározott korú gyermekcsoportokkal bizonyos játékokat el lehessen játszani, mint nyolc-tíz kislányt egy szépségszalonban barokk udvarhölgyé formálni sminkkel, fodrásszal, korhű ruhába felöltöztetni: aznap a grófnő kíséretét adhatnák a főúri enteriőrön belül.
- Mindenképpen az ilyen tematikus tárlatvezetések felé kell elmozdulnunk, bár ennek olyan túlságosan nagy gyakorlata Magyarországon még nincs, Nyugat-Európában azonban sok példát lehet erre találni.
Ez a turisztikai kínálat szorosan kapcsolódik a város többi, már meglévő kínálatához. Az alpolgármester elmondta, az önkormányzatnak már évek óta tudatos törekvése volt az, hogy a pápai turizmus lehetőleg egy szervezeti keretbe tartozzon.
- Éppen ezért minden követ megmozgattunk, hogy a Kékfestő Múzeum városi kézbe kerüljön, mert így lehetőség nyílik arra, hogy az Eszterházy-kastélyt és a Kékfestő Múzeumot komplexen kezeljük kiegészítve a Fő térrel és egy megállapodás keretében a Várkertfürdővel, hiszen ott is a város a fő tulajdonos. Olyan típusú működtetést szeretnénk, hogy a turista világos ajánlatot és útmutatást kapjon arra, ha valahová belép ezek közül az attrakciók közül, akkor hol kell folytatnia a látogatást, ehhez pedig különböző kedvezményeket kívánunk majd számukra kínálni.
Előreláthatólag a Kékfestő Múzeum nyitása is májusra tervezett. Az átvétele még folyamatban van, jelenleg a működtető szervezet megalakításánál tart az ügy. A városvezetés világosan kinyilvánította, hogy továbbra is azokkal az emberekkel szeretne együtt dolgozni a múzeumban, akik eddig is ott dolgoztak, cserébe azt kérték tőlük, készítsenek egy koncepciót arra vonatkozóan, hogy lehet még vonzóbb a Kékfestő Múzeum.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!