Döntenek a szakmákról


2009-08-12 20:23:02  | cikk:  | 


A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság, röviden RFKB, a szakképzés fejlesztése szempontjából régiós szinten döntéshozó, véleményező és javaslattevő regionális testületként működik. Feladatuk: TISZK (térségi integrált szakképző központ) + SZSZT (szakképzés szervezési társulás) képzési profiljainak meghatározása és a beiskolázási keretszámok kialakítása. Az RFKB dönt a szakképesítések besorolásáról is. Három kategória lehet: kiemelten támogatott, támogatott és nem támogatott. Kiemelten támogatott az a szakképesítés, melyek (régiónként) jogszabályban rögzített hiányszakmák, illetve melyekben a 2012-es várható kereslet (fő) legalább 2,5-szerese a 2007-es beiskolázási létszámnak. Kiemelten támogatott szakképesítések esetében a beiskolázási létszám nincs korlátozva. Támogatottak azon szakképesítések, ahol a 2012-es kereslet legalább egyötöde (20%) a 2007-es beiskolázási létszámnak. Támogatott szakképesítések esetében a 2009-es beiskolázási létszám nem haladhatja meg a 2008. évit. Nem támogatott az a szakképzés, melynél a 2012-es várható kereslet nem éri el a 2007-es beiskolázási létszám egyötödét, ezek a szakképesítések nem indíthatóak.

Az RFKB felmérése történt meg nemrégiben a pápai TISZK-ben, mely alatt a Pápai Gazdasági Szakképzőt és az Acsády Ignác Szakképzőt értjük közösen. Erről kérdeztem Unger Tamás igazgatót:

- Végleges döntést szeptember végén fog hozni az RFKB, tehát nem a 2009/2010-es tanévről beszélünk, hanem a jövő éviről, a 2010/2011-esről. Iránymutatási jelleggel már tavaly is volt ilyen RFKB-döntés, ez alapján szerveztük meg a 2009/2010-es tanévet, de a mostani az már egy kicsit durvább lesz, konkrétan meg fogja mondani, hogy például szakácsból, pincérből mennyi lehet. Az a hátránya, hogy nagyon gyorsan történik. Valamire átállni, vagy valamiről leállni, ami eddig jól működött, amire kereslet volt, nagyon nehéz. A vendéglátós szakma kerül legelőször veszélybe, mivel van Ajkán, Veszprémben is ilyen képzés. Nálunk népszerű volt ez a szak, erre mindig sokan jelentkeztek, szakiskolai vonalon ez volt az egyik húzóág, a másik a kereskedelem. Pont ez a kettő terület az, amiben várhatóan csökkentés fog bekövetkezni. Nekünk különösen is nagy veszély, hiszen nemrég készült el az új tankonyhánk.  A lényege az lenne, hogy a képzést hozzáigazítjuk a munkaerő piachoz, magyarul, ha helyben van igény egy képzésre, akkor azt el kell indítani, ha nincs, akkor azt le kell építeni. Magával az elvvel egyetértek, csak nem így kéne megoldani, hiszen ez eddig is így történt. Egy normális iskola mindig megkérdezi a helybéli cégeket, vállalkozókat, hogy melyek azok a szakmák, amelyekre szükség van. Igaz, hogy reális választ sosem kaptunk, pedig a mi iskolánk ezt megtette, mert nem tudták a cégek 5 évre előre megmondani, hogy nekik milyen szakmára lenne szükségük, olyan bizonytalan gazdasági helyzet van. A pápai vállalkozók, sok cég gyakran kényszerül profilváltásra a gyengélkedő gazdaság miatt. Ennyire drasztikusan még sohasem szólt bele senki sem egy iskola életébe. Hosszú távon nagyon komoly vonzatai lesznek, félő, hogy iskolák fognak bezárni.  Jó példa az Acsády. Nagyon sok olyan képzés szerepel az alapító okiratában, ami az RFKB-nál kiemelten támogatott, de ha nem jelentkezik rá senki, akkor nem tudja beindítani, és sok olyan képzése is van, ami nem támogatott, például a fodrász, amire annyira nagy a jelentkezők száma, hogy másfél-két osztályt is el tudna az iskola indítani.

Unger Tamás sokat vár a következő tanévtől. A Pápai Gazdasági Szakképző a tavalyinál nagyobb létszámmal kezdi az új évet, köszönhetően annak, hogy olyan képzési rendszer alakult ki a „Mező” és a „Közgáz” összevonás eredményeként, amely jól ötvözi a két korábbi szervezet erényeit, másfelől pedig nagyon jók az új intézmény tanítási feltételei, például saját tankonyha, tansütő, tangazdaság, különböző gyakorlóhelyek, szaktantermek állnak a tanítás és tanulás rendelkezésére. A végzősök eredményei sem voltak rosszak ebben az évben. Igyekeztek minden szakmacsoportnak külföldi gyakorlati helyet biztosítani. A vendéglátósoknak most Németországban volt ilyen, de mennek féléves továbbképzésre Franciaországba, a Leonardo-projekten belül pedig közgázosok mentek négy hétre Németországba.

Tóth Tamara


Képek:

nincsenek képek

Az RFKB tagjai: az OÉT-ben (Országos Érdekegyeztető Tanács) képviselettel rendelkező országos munkaadói szövetségek regionális szervezeteinek képviselői, az OÉT-ben képviselettel rendelkező országos munkavállalói szövetségek regionális szervezeteinek képviselői, a területi gazdasági kamarák képviselői, oktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter képviselői, a regionális fejlesztési tanács, regionális munkaügyi tanács képviselői, szakképzést folytató intézmények fenntartói, képviselői, oktatási hivatal képviselője. Feltűnő, hogy az RFKB-ban az iskolák képviselői nincsenek benn.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!