Jankó Lászlóról a Várostörténeti Honismereti Körben


2011-01-19 20:24:24  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Jankó Lászlóról a Várostörténeti Honismereti Körben főképe
A Várostörténeti Honismereti Kör ma délután tartotta idei első összejövetelét a Várkastélyban.
A mai alkalommal Balázs László nyugalmazott tanár tartott előadást Egy kiváló helytörténész tanár a múlt századból címmel.
Jankó László tanítóképzős tanár volt. 1894-től kezdve az 1940-es évek elejéig több dolgozatban mutatta be képességeit. Az első volt Pápán, aki a pedagógiát, a népművelést, a régészetet és a történelmet együttesen művelte, széles látókörű, jó szónoki tehetséggel és újságírói készséggel megáldva. Ásatásokat és levéltári kutatásokat is végzett. A Pápa környékéről gyűjtött régészeti anyagból egy kis magángyűjteményt alakított ki.
Jankó László 1875. szeptember 17-én született Győr-Révfaluban. 1897-ben Szlovákiában kezdett el a tanítóképzőben dolgozni, majd 1899-ben Pápára helyezték át, szintén tanítóképzőbe. Itt a nyelv-és történettudományok, továbbá a zenei szak tanára volt. 1903-ban rendes tanárrá nevezték ki. 1904-től aztán Léván tanított, majd újra Pápára jött. Lévai működése alatt jegyezte el Jerfy Herminát, aki 1900-tól tanított Pápán  mint polgári iskolai tanítónő. 1906-ban összeházasodtak, majd egy fiuk és két lányuk született. 1894-ben jelent meg Jankó első írása. Legelső régészeti tárgyú dolgozata a zirci-tündérmajori halmokról szólt, amelyekből hármat feltárt. Jankó a város déli részén soros avar sírmezőt talált a Homok dűlőben. Az itteni földmunkáknál megbolygatott sírok közül 30 sír helyét jegyezte fel. Ezen feltárások eredményeit a helyi sajtóban közölte a régész. Összesen öt helyen végzett ásatási munkákat ( Zirci-Tündérmajor, Pápa Báróchegy, Kup, Pápa-Agyaglik és Pápa-Úrdomb). Régészeti irányú feltárásaiban nagy esemény volt a pápai Úrdombon előkerült avar sír. Gondos feldolgozás után az Archeológiai Értesítőben jelent meg az erről szóló dolgozata. Feljegyzései között találtak olyan listát is, amelyben megtervezte újabb dolgozatait. Ezek sajnos már nem jelentek meg, még töredéke sem maradt ránk- mondta Balázs László.
A Honismereti Kör február 16-án tartja soron következő ülését, melyen vitéz Kovács Lajos testnevelő tanárról lesz szó.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!