Kézműves Műhelyek az Erkelben A „Barokk – Esterházy - Múzeum” projekt keretén belül


2011-01-18 16:47:08  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra, Gróf Es  | 


Kézműves Műhelyek az Erkelben  A „Barokk – Esterházy - Múzeum” projekt keretén belül főképe
Mint korábban arról már hírt adtunk az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Mobilitás Operatív Program (TÁMOP) 3.2.11/10- 1-2010-0041 jelű pályázati kiírása nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása céljából kiírt pályázatra a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság által benyújtott „Barokk – Esterházy – Múzeum” című pályázat közel 30 millió Forint támogatást nyert az elmúlt időszakban. A projektet a megyei múzeum tagintézménye, a Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum valósítja meg.
A pályázat keretében öt oktatási intézménnyel (Tarczy Lajos Általános Iskola, Erkel Ferenc Ének - Zenei Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat, Közös Fenntartású Ugodi Általános Művelődési Központ Német Nemzetiségi Általános Iskolája, Türr István Gimnázium és Kollégium, Városi Óvodák Tagóvodája, Vajda Péter Lakótelepi Óvoda) kötött szerződést a múzeum, összesen 29 tevékenységre. A projektben 247 alakalommal, összesen 3606 fő részvételével folyamatosan valósulnak meg a programok- tájékoztatta hírportálunkat Nagy L. István történész muzeológus. Ma délelőtt az Erkel Ferenc Ének
- Zenei Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat intézményében Történelmi mesterségek címmel a Görbe Bögre Kézműves Műhelyből Reidmár Lindával agyagozhattak az alsó tagozatosok.( 6 tanulócsoportnak 12 tanórában van lehetősége a programban részt venni). A tevékenység célja a manuális készségek fejlesztése, a mozgás koordináció, a szociális készségek, a szilárd értékrend kialakítása, az empátia, az alkotókészség, a lelkesedés, a relációs szókincs fejlesztése, a tolerancia, a tervezés és a kreativitás tapasztalati összefüggéseinek megértése.
- Az előző félévben Polgárdi Attila „Építsük a múltat” címmel makett készítési foglalkozást tartott iskolánkban nagy sikerrel. Célul tűzte ki a barokk kori történelem és építészet élményszerű feldolgozását a történelmi tanulmányokhoz kapcsolódóan. Ez egy 12 alkalmas tevékenység volt, mely a felső tagozatos diákoknak szólt- mondta el Ludvig Andrea szabadidőszervező. A projekthez kapcsolódik a holnap délutáni előadás az Erkelben, melynek címe: Pápa a XX. században. Az előadó Nagy L. István lesz.
- Az eddig tervezett foglalkozásokból 14 valósult meg, ez közel 200 alkalmat és 2000 diákot érintett. A holnapi előadás egy öt részből álló előadás-sorozat része, melynek január 19-én délután 14 órakor lesz az utolsó, záró rendezvénye. Elsősorban az volt a célunk, hogy a tanulók még több ismeretet szerezzenek Pápáról és környékéről, a történelemről, ezt a legkorábbi időktől a XX. századig. Fontosnak tartjuk még azt is, hogy a történelemórán tanultakkal kiegészítve hasznosítani tudják az itt szerzett információikat- tette hozzá a muzeológus. A Kézműves Műhelyek technika órák keretei között január 20-án folytatódnak, amikor a kosárfonással ismerkedhetnek majd meg .

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!