Mindentudás Kisegyeteme- Környezetünk jövője-jövőnk környezete


2011-01-17 22:05:27  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


 Mindentudás Kisegyeteme- Környezetünk jövője-jövőnk környezete főképe
Még a csapból is a környezetvédelem folyik napjainkban, de a hétköznapokban nemigen tudunk mit kezdeni ezzel a fogalommal, ezért a Jókai Mór Művelődési Központ Tudás-Szín-Tér pályázatának köszönhetően egy új programsorozatot indított Mindentudás Kisegyeteme címmel, melynek első előadását ma tartották a központ emeleti előadótermében. Dr. Szinetár Csaba, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Karának oktatója Környezetünk jövője-jövőnk környezete címmel átfogó képet adott a megjelent érdeklődő ifjúságnak a környezetről és a jövő környezetvédelméről.
A szakember szerint környezetünk jelenlegi helyzete rendkívül borús, a Föld készletei végesek és kimerülnek- ezt saját bőrünkön is érezhetjük.
- Nemcsak a környezet kimerültségét érezzük, hanem olyan fajta átalakulását, amely a mindennapjainkat majd megnehezíti. Azokat a katasztrófákat, amiket régebben csak tankönyvekben láttunk, ma a magyarok a saját bőrükön érzékelhetik és így a jelen esetében a napi tapasztalatok is elég ijesztőek; s ha azt látjuk, hogy ilyen a jelen, akkor felmerül a kérdés, van-e illetve milyen lesz környezetünk jövője?
Az előadó riasztó adatokkal is szolgált. Biológusként az esőerdők pusztulását és az összefüggő erdőrétegek hiányát nevezte meg első problémaként; ha ezek felszámolásának mértéke nem változik, az előrelátható prognózisok szerint akár másfél-két évtized is elegendő lesz ahhoz, hogy az igazi esőerdők, erdők eltűnnek. Az ivóvíz kérdésével folytatta a szakember, hiszen a mai ember ivóvízzel öblíti a szennyvízcsatornát és mossa az autóját, néhány évtized múlva pedig az ivóvíz lesz a legféltettebb kincse az emberiségnek. Dr. Szinetár Csaba szerint, ha valaki az unokájára gondol, akkor már reálisabban kéne látnia a problémák közelségét.
De mit tehetünk azért, hogy szebb legyen környezetünk jövője? A károkat és következményeit, amiket ma megélünk, már csak mérsékelni lehet-mondta az előadó. Sokféleképpen lehet mérsékelni a környezet pusztítását. Egyfajta politikai akarat, mértéktartást kellene mutatni azoknak az országoknak, akik nagy kanállal eszik a javakat vagy lakói túl sokan vannak. Elsősorban központi, politikai-gazdasági döntések kellenének a mértékletesség betartására. Az energia mellett, kis odafigyeléssel sok vizet takaríthatunk meg, a megfelelő hulladékkezeléssel pedig csomó felesleges szemetet spórolhatunk meg. Arról már nem is beszélek, hogy az áram-megtakarításban sokat segítenek az energiatakarékos izzók is, de csak akkor, ha ezeket az izzókat nem kapcsolgatjuk gyakran, mert ez erősen rontja a hatásfokukat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!