Fejet hajtottak a doni áttörés áldozatai előtt


2011-01-15 17:25:43  | cikk: mo  | 


Fejet hajtottak a doni áttörés áldozatai előtt főképe
A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda közösen emlékezett ma délután a 68 évvel ezelőtti doni áttörésre, 1943. január 12-ére, a második világháború Magyarország számára egyik legtöbb áldozatot követelő csatájára. A rendezvényen emlékbeszédet mondott vitéz Tóth Károly és Orbán Imre, a Jobbik helyi szervezetének elnöke.

Tóth Károly beszédében néhai nagybátyja szavait idézte, így festette le az akkori eseményeket, a frontvonalat, a lövészárkot, a végzetes nap megrendítő történéseit. A szónok beszámolt arról is, hogy a Don folyó mentén kialakult frontvonalon a második magyar hadseregben összesen 207500 katona – tábornokok, tisztek, munkaszolgálatosok – harcolt a hazáért. Az ütközetben 137062 katona esett vagy tűnt el, került fogságba – részletezte a magyar történelem egyik legkeserűbb napjának következményeit Tóth Károly.

A megemlékezésen Orbán Imre is szólt az elesettek emlékéért. A radikális párt elnöke összefoglalta a történelem e gyászos napjának előzményeit, a január 12-i eseményeket, majd azt hangsúlyozta, emlékezzünk azokra a katonákra, munkaszolgálatosokra, akik utolsónak hagyták el a Dont. Azokra, akik katonaesküjüket megtartva az utolsó töltényig harcoltak a vörös rém ellen, hazánktól több száz kilométerre.
- Lehet polemizálni: mi lett volna ha nem lépünk be a háborúba, elméleteket gyártani az íróasztal mellett, de szükségtelen. A tények feltárására lenne szükség – tisztelet a kivételnek -, de ma sincs helyrerakva a doni áttörés és a második világháborúban történő hadviselés sorsa. A magyar történelem balsorsban oly gazdag, az egyik legszívszorítóbb eseménye volt a doni áttörés. A ma embere könnyen mondhat sommás ítéletet a történelem ezen korszakáról, de az objektivitás, az empátia ez esetben is szükséges lenne  – fogalmazott Orbán Imre, a Jobbik helyi elnöke.
A pápai szervezet elnöke emlékbeszéde végén elérzékenyülve olvasott fel egy részletet Horváth Lajos A lét rezdülése című munkájából.
Az rendezvényen Galambos István verssel, Egressy Molnár Viktória és Németh Csaba dalokkal működött közre.

A Jobbik helyi szervezete, a Magyar Gárda tagjai és a szimpatizánsok gyertyagyújtással hajtottak fejet a Don hősei előtt, a második világháborús emlékműnél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!