Előadás a Kluge családról


2011-01-12 19:03:02  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Előadás a Kluge családról főképe
Az Ipartörténeti Kör idei első összejövetelén Bakodi Lászlóné tartott előadást „Amit a Kluge családról tudni illik” címmel. Az összejövetelen szó esett a Kékfestő Múzeumot alapító Carl Friedrich Klugeról, felmenőiről valamint a kékfestés kialakulásáról. A kékfestő kifejezés 1770-től vált széles körben ismertté.
- A 18. század második felében települt át a család Szászországból és hét generáción keresztül Pápán éltek. Akkoriban több hasonló üzem működött itt, az övüké volt a legnagyobb, és mivel népszerűek voltak a „kékfestő” anyagok, közben árusító üzlethelyiséget is kialakítottak. A Klugék igazi polgári életet éltek, a legidősebb fiúnak, aki később a műhelytulajdonos lett, végig kellett járnia a ranglétrát, kezdve az inasélettel, nem volt kivétel. A család összetartó volt, emellett sokat áldozott a kultúrára is. Emlékszem, hogy mi is vásároltunk a boltjukban parasztszoknyát, könyökvédőt. A második világháború után visszaesett a termelés, 1957-től a műhely múzeumként működött tovább.
Az Ipartörténeti Kör következő összejövetele „A képkeretezés titkai” címet viseli.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!