Zseniális gazemberség- Gőgös Zoltán a magánnyugdíj-pénztári tagságról nyilatkozott


2011-01-11 19:46:47  | cikk: Tóth Tamara  | 


Gőgös Zoltán a magánnyugdíj-pénztári tagságról tartott ma sajtótájékoztatót a közelgő határidő kapcsán. Gőgös szerint nyilvánvaló, hogy a kormány olyan feltételeket teremtett a három millió magánnyugdíj-pénztári tagnak, hogy döntő többsége nem tehet mást, mint hogy „enged az erőszaknak” és átmegy az állami nyugdíjrendszerbe.
Gőgös Zoltán Grőber Attila képviselővel közösen, csütörtökön nyilvános, tematikus fogadóórát tartanak a témával kapcsolatban, melyre a nyugdíjszakértőt, Korózs Lajos szociálpolitikust is meghívták. Gőgös szerint az emberek nincsenek kellően felvilágosítva a nyugdíjrendszer változásairól.
- A napokban kaptam egy levelet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, ami szerintem nagyon jó példája annak, hogyan lehet visszaélni a kormányzati hatalommal egy hivatalon keresztül. Ugyanis ebben a levélben annyi csúsztatás van, amit én még kormányzati anyagban nem láttam, tehát ez a levél szerves része az átverés-shownak, és azt a kormányzati politikát próbálja igazolni, hogy miért van szükség a nyugdíjrendszer átalakítására.
Gőgös szerint gazdaságilag semmi sem igazolta ezt az átalakítást, ugyanis ők egy viszonylag jól kiszámítható, hosszútávra tervezhető nyugdíjrendszert adtak át májusban a mostani kormánynak. A másik probléma Gőgös szerint az, hogy azokat a megtakarításokat, melyek az emberek egyéni számláján vannak, folyó költségvetési kiadásokra próbálja fordítania kormány.
- Amire viszont külön fel szeretném hívni a figyelmet és ez lesz a fő témája a rendezvénynek, hogy nem biztatunk senkit sem arra, hogy maradjon. Azt szeretném hangsúlyozni, hogy egy demokráciában nincsen örökéletű kormányzati hatalom, hiszen négyévente választások vannak. Ez a rendszer bármikor korrigálható úgy, hogy akik a magánnyugdíj-pénztári tagságot választják, nem érheti őket hátrány hosszú távon az állami nyugdíjrendszerben lévőkhöz képest. A Magyar Szocialista Párt akármikor kerül kormányra, azt a néhány tízezer embert, aki úgy dönt, hogy a csőre töltött, fejhez fogott pisztoly ellenére is marad ebben a rendszerben, mindenképpen kárpótolni fogja: elsősorban a szolgálati idő és a 24 százalékos állami nyugdíjjogosultság tekintetében. Ennél többet ígérni nem lehet, hiszen nem létező pénzt visszaadni nem lehet. Nagyon aljas és gusztustalan dolognak tartjuk, ami ebben az ügyben történt és egyébként is, ami a gazdaságpolitikában történik.
A politikus idézett a levél tartalmából:
„Érdemes-e az öröklés lehetősége miatt a pénztártagság fenntartását választanom?
Nem. Az öröklés, illetve a hozzátartozói ellátások szempontjából is kedvezőbb kilátásokat nyújt a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés.”
- Ez az egyik kulcskérdés ebben a dologban, hiszen, ha a magánnyugdíj-pénztári taggal történik valamilyen visszafordíthatatlan esemény, akkor az örökösök egy összegben megkapják a tag számlaegyenlegét. Ezzel szemben a levélben előtte felteszik a kérdés, hogy „Ha visszalépek, továbbra is örökölhető marad a megtakarításom? Igen, meghatározott feltételekkel.” Ez nem igaz. És az a megtakarítás, ami most jelenleg a számlámon van, az nem örökölhető, tehát ez egy hazugság. Itt a következő a helyzet: van özvegyi nyugdíj, amely a mostani állami rendszerben is van. Jelenleg az a pénz, amely a saját számlámon van, a sajátom. Onnantól kezdve, hogy egy virtuális számlára kerül, senkinek ne legyen illúziója a felől, hogy az örökölhető lesz.
A levélben a reálhozamról is szó esik. Ez azért megtévesztő Gőgös szerint, mert az emberek azt hiszik, hogy több százezer forintokat is kaphatnak, pedig tízezer forintos nagyságú kifizetésekről van jelenleg szó.
- Miért nem tudják megmondani a pénztárak a reálhozamot? Nekem nagyon kellemetlen, hogy egy kormánymegbízott nem tudja, hogy tőzsdén levő eszközöknél reálhozamot számolni csak akkor lehet, amikor már eladtuk azokat. Annak a realizálása pedig csak májusban lehetséges, amikor azokat a tőzsdei eszközöket eladták. Csak azon a napon lehet reálértéket számolni, amikor már megvan az eladás hozadéka.
A politikus szerint néhány dolgot kihagytak a levél szerkesztői. Ilyen például, hogy az az ember, aki már tizenöt éve van az állami nyugdíjrendszerben, mindenképpen kap valamennyi állami nyugdíjat. Úgy véli, nem működnek magánmegtakarítások nélkül nyugdíjrendszerek; világosan kell látnia az embereknek, hogy ha nem történik semmilyen beavatkozás és ez a pillér kikerül belőle, akkor a kormánynak biztosan bele kell avatkoznia az életkorba, vagy pedig az index-állásba.
Zseniális gazemberség- összegezte a politikus a törvényt és a levél tartalmát.
Gőgös Zoltán kíváncsi arra is, hogy 33 helyszínen, egy nap alatt, egy-egy ablaknál, hogy lehet három millió embert fogadni-utalt a magyarokra jellemző „utolsó pillanatra hagyom a dolgokat” szokásra. Ez szerinte fizikailag képtelenség.
A nyugdíjrendszerről:
A mai nyugdíjrendszer 3 pillére a társadalombiztosítás (állami nyugdíjrendszer), a kötelező magánnyugdíjpénztár és az önkéntes nyugdíjpénztár, negyedik pillérként emlegetik a bankokban nyitható nyugdíj előtakarékossági számlákat. Jogosan gondoljuk, hogy ezekből lesz a nyugdíjunk, hiszen ezeknek a díjait évtizedeken keresztül kötelezően vonják tőlünk és emellett önkéntesen is befizetjük pl. az önkéntes nyugdíjpénztári számlánkra, illetve egyéb előtakarékossági számlákra.
Amit az állami nyugdíjalapba fizetünk, azt a pénzt a jelenlegi nyugdíjasok kapják meg. A probléma ott kezdődik, hogy míg az aktív dolgozók száma folyamatosan csökken, addig az inaktív dolgozók, a nyugdíjasok száma arányaiban növekszik. Tehát egyre kevesebb aktív kereső által egyre kevesebb járulék kerül befizetésre, és ebből kell az államnak megoldani az egyre több nyugdíjas nyugdíjának a kifizetését.
A nyugdíjas nyugdíjának megállapításához, az alapjául szolgáló, ténylegesen bevallott jövedelmét és a ténylegesen ledolgozott évek számát veszik figyelembe. Ma a bevallott jövedelmek kb. egyharmada minimálbér. Ezen kívül rengeteg embernek egyáltalán nincs bevallott jövedelme, vagyis semmi járulékot nem fizetnek utána… igaz a mondás, fejétől bűzlik a hal, tehát a rendszer nem maradhat ebben az állapotában.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!