Zajlik a területi és országos kisebbségi választás


2011-01-09 08:44:12  | cikk: mo  | 


Zajlik a területi és országos kisebbségi választás főképe
Ma tartják a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők választását. A választás napját az Országos Választási Bizottság tűzte ki 2011. január 9-ére: valamennyi kisebbség esetében zajlik országos választás és 11 kisebbség esetében tartanak területi választást.
A választáson az elektorok, azaz a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai választanak és választhatók. Csak az szavazhat és csak az lehet jelölt, aki a szavazás napján tagja a települési kisebbségi önkormányzatnak. Pápán a Türr István Gimnáziumban kialakított szavazóhelyiségben három kisebbség képviselői szavaznak: a német, a cigány és az örmény kisebbségi önkormányzat tagjai. Mindhárom kisebbségi önkormányzatnak négy képviselője van, így a mai nap folyamán Pápán 12 választópolgár járul az urnák elé.  – adott tájékoztatást Kanozsainé dr. Pék Mária jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A területi szintű kisebbségi képviselő-testületbe hét elektor kerülhet, míg az országos önkormányzatok esetében ez 15 és 53 között változik, attól függően, hány települési kisebbségi önkormányzatot alakított az adott kisebbség.

A szavazás lezárását követően a helyi választási bizottság felbontja az urnát, és a borítékokat – azok felbontása nélkül – kisebbségenként külön-külön szállítóborítékba zárja, amelyen feltünteti a benne lévő borítékok számát. A szállítóborítékot haladéktalanul a területi választási bizottsághoz kell szállítani. A területi és az országos választási bizottság a holnapi nap folyamán hozza nyilvánosságra az összesített adatokat.
A listák a leadott szavazatok arányában szereznek mandátumot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!