A pápai színháztól Európa kulturális fővárosáig - Fejes Sándor kártyanaptár-kiállítása


2011-01-05 21:50:19  | cikk: Babos Petra  | 


Fejes Sándor 1933-ban született a Komárom megyei Rédén. 1939-től pápai lakos, iskoláit is itt végezte. Műszaki pályán gépésztechnikusként, kohászati üzemvezetőként dolgozott. Több mint 15 éve foglalkozik intenzívebben helytörténettel, elsősorban ipar- és katonatörténeteket dolgozott fel. Hobbija a kártyanaptár-gyűjtés egyedülállóan a városban, de talán még a megyében is.
Tizenhatodik  alkalommal ad otthont a Jókai Mór Városi Könyvtár a gyűjtő kiállításának, mely december 13. óta látogatható. A kiállításról, a gyűjtésről beszélgettünk Sanyi bácsival.

Legyen szíves bemutatni a tárolókban látható kiállítást.
- 12 tárolóban helyeztem el idei kártyanaptár kiállításom anyagát. Minden évben próbálok olyan témakört feldolgozni, melynek aktualitása is van. Ezért az idén a 25 éves színház épülete, az Európai kulturális fővárosa, Pécs 2010. és a 110 éves Fiat Autó Konszern adta a tárlat témáját. Persze mindig vannak pápai kötődésű anyagok is, és a különleges naptárak sem maradhattak el- mondta Fejes Sándor.

Hány darab naptár látható itt, mondjuk a Pécs 2010. Európa kulturális fővárosa témánál?
- Mivel a fiam Pécsett él, ezért viszonylag könnyű helyzetben voltam, mert sok kártyanaptárat szerzett nekem az évek során. Összesen 300 darabból választottam ki nagyjából 150-et, ami itt is van, de a naptárak mellett újságcikkeket, érmeket, bélyegeket és képeslapokat is helyeztem el.

A 110 éves a Fiat Autó Konszernnél láttam a tárlókban kicsi matchboxokat. Az is saját tulajdon?
- Nem, az az unokám gyűjteménye, mivel ezzel is szerettem volna színesíteni a kiállítást- mondta nevetve.

Mit jelentenek a különleges naptárak?
- Amelyek nem a szabvány szerinti naptárak. Vannak itt kör, háromszög és gúla alakúak. Régi cégek, vállalatok adtak ki ilyeneket. Van ceruzatartó naptáram is.

Mióta gyűjti a naptárakat, és honnan jött ez az ötlet?
- A gyerekeim gyűjtötték iskolás korukban a kártyanaptárakat, aztán megunták. Ki is akarták dobni a közel 200 darabos gyűjteményt, de én azt mondtam, hogy ne tegyék..Később kaptam egy 500 darabos anyagot egy ismerősömtől, ami már olyan jelentős mennyiség volt ,hogy talán onnantól kezdve már gyűjtöttem is őket.

Hogyan kategorizálja őket?
- Hát, ha az elején nem kategorizáltam volna, akkor ma nagyon nehéz lenne megtalálni az egyes eseményekhez tartozó naptárakat. A körülbelül 20.000 darabos gyűjteményemet 55 témakörben tematikusan osztottam fel. Régi irattartókban vannak ábécé sorrendben kategorizálva különböző témákban, mint például állatok, közlekedés, munkavédelem, városok.
Vannak külföldi darabok is?
- Igen, a Szovjetunióból kaptam egyszer egy városok sorozatot. Gyönyörű szép településeket mutatott be a körülbelül 10-15 darabos kollekció.
Van cserére is lehetősége?
- Természetesen. A környékről egy sárvári ismerősöm van, akivel néha összejárunk és cserélünk. Én csak olyan darabot cserélek, amiből nekem már van egy példányom.

Mikor kezdi el általában a kiállítás anyagát összeállítani?
- Ősszel, amikor már hidegebb van és korán sötétedik. Olyankor előszedem az egész gyűjteményt és a szobában kirakom, majd elkezdem gondosan összeválogatni.

Mi lesz, ha ennek a kiállításnak vége lesz? Egyből készül a következőre?
- Még nem- mondta nevetve. Először is visszateszem a helyükre a felhasznált naptárakat, majd pár hónapig a gyűjtés, a cserék időszaka következik- tette hozzá.
Mi lesz a 17. kártyanapár-kiállítás témája?
- 2011 a Rákóczi szabadságharc bukásának évfordulója, valamint a pápai vasútállomás 140 éves ,és a katonai repülés 100. jubileuma lesz. Úgy gondolom, e témák köré fogom a tárlatot szervezni majd – zárta gondolatait a gyűjtő.
A kiállítás 2010.december 13-tól 2011. január 15-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!