Hat szakirányból választhatnak a Mezőbe jelentkezők


2011-01-04 19:33:29  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra, Pápai G  | 


Hat szakirányból választhatnak a Mezőbe jelentkezők főképe
Ma délután tartotta az idei tanév utolsó pályaválasztási tájékoztatóját a leendő elsősöknek a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézménye (volt Mező) az iskola multifunkciós termében.
Fehér Zsófia gyakorlati oktatás-vezető, pályaválasztási felelős köszöntötte az érdeklődő szülőket és a továbbtanulni szándékozó nyolcadikosokat. Először az iskolát mutatta be, majd beszélt az intézmény oktatási struktúrájáról, a közelmúltban befejezett épületfelújításokról, eszközfejlesztésekről, s mindezt fotókkal illusztrálta. Az általános tájékoztató után részletesen ismertette a szakközépiskolai szakmacsoportokat, a kereskedelmi, a vendéglátási, a biogazdálkodási, a kertészeti- és növényvédelmi, valamint a vadgazdálkodási szakirányt. Tájékoztatójában külön kitért az intézmény saját gyakorlati képzőhelyeire, mint pl. a folyamatos fejlesztés alatt álló tankonyhára, a közelmúltban létesített tanirodára, tanboltra, valamint a struktúraváltás előtt álló tangazdaságra.
Ezt követően Fodorné Takács Mária szakiskolai tagozatvezető szólt a szép számban megjelentekhez. Tájékoztatójában ismertette a szakiskolai alapképzéseket, a kereskedelmi, a vendég-látóipari, az élelmiszeripari és a mezőgazdasági orientációt.
Szó esett a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeiről, a tanulószerződésekről, az oktatási szünetről, a tanulóknak járó juttatásokról, végül a szakmai vizsga követelményeiről és a vizsga értékeléséről.
Az iskolába a felvételi eljárás keretében, február 16-ig lehet jelentkezni. Felvételi vizsgát egyik szakirányra sem kell tenni.


Képek:

Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport
A kereskedelmi szakirány célja a felsőfokú kereskedelmi tanulmányok és az intézményben elvégezhető középfokú kereskedő (kereskedelmi technikus) szakirány szakmai alapozása.
A tanulók a közismereti tantárgyak mellett a 9. és 10. évfolyamon gazdasági környezetünk (közgazdaságtan), információkezelés, viselkedéskultúra és kommunikáció tantárgyakat, a 11. és 12. évfolyamon az elméleti kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoportos alapozó ismeretek keretében közgazdaságtant és marketing tantárgyakat tanulnak, a gyakorlati oktatás keretében pedig tanirodai gyakorlaton sajátíthatják el a szakirány alapvető gyakorlati ismereteit.
A szakirányon egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező, amelyet a 11. évfolyamtól emelt szinten is választhatnak a tanulók.

Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport
A vendéglátás-idegenforgalom szakirány célja ugyancsak a felsőfokú tanulmányok és az intézményben megszerezhető középfokú vendéglős (vendéglátó-ipari technikus) végzettség szakmai alapozása.
A közismereti tantárgyak mellett a tanulók elméleti alapozó tárgyként a 9-10. évfolyamon gazdasági környezetünk (közgazdaságtan) tantárgyat, a 11-12. évfolyamon vendéglátó és turizmus ismereteket, marketinget és szállodai ismereteket tanulnak, míg gyakorlati alapozásként a 9-10. évfolyamon gasztronómiai alapismereteket, viselkedéskultúrát tanulnak, a 11-12. évfolyamon pedig iskolai tankonyhai gyakorlaton vesznek részt.
A szakirányon egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező, amelyet a 11. évfolyamtól emelt szinten is választhatnak a tanulók.


Mezőgazdaság szakmacsoport
1. Erdészeti szakirány (9.-12. évfolyam)
A mezőgazdaság szakmacsoporthoz tartozó erdészeti szakirány célja ugyancsak a szakirányú felsőfokú és középfokú továbbtanulásra történő felkészítés.
A közismereti tantárgyak mellett a tanulók a szakmai alapozó tantárgyak keretében agrometeorológiai, talajtani, növénytermesztési, kertészeti, gazdálkodási és alapvető műszaki ismereteket sajátíthatnak el.
A szakirány folytatásaként a tanulók az iskolában emelt szintű erdésztechnikus végzettséget szerezhetnek.
Egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező, amelyet a 11. évfolyamtól emelt szinten is választhatnak a tanulók.
2. Biogazdálkodási szakirány (9.-12. évfolyam)
Az ugyancsak a mezőgazdaság szakmacsoporthoz tartozó, napjainkban egyre elterjedtebb biogazdálkodást (növénytermesztés és állattenyésztés) alapozó biogazdálkodási szakirány célja ugyancsak a szakirányú felsőfokú, emelt szintű ill. középfokú továbbtanulásra történő felkészítés.
Egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező, amelyet a 11. évfolyamtól emelt szinten is választhatnak a tanulók.
A közismereti tantárgyak mellett a tanulók a szakmai alapozó tantárgyak keretében agrometeorológiai, talajtani, növénytermesztési, állattenyésztési, kertészeti, takarmányozási, gazdálkodási és alapvető műszaki ismereteket sajátíthatnak el.
A szakirány folytatásaként a tanulók az iskolában középfokú agrárkörnyzetgazda (bioállattartó- és tenyésztő, biomassza-előállító, bionövény-termesztő, ökogazda elágazás) vagy emelt szintű agrártechnikus (mezőgazdasági vállalkozó, agrárrendész, mezőgazdasági technikus, vidékfejlesztési technikus elágazás) végzettséget szerezhetnek. A gyakorlati ismeretek elsajátítását és elmélyítését az intézmény saját tangazdasága keretében biztosítja.
3. Kertészeti, növényvédelmi szakirány (9.-12. évfolyam)
A kertészeti szakirány ugyancsak a szakirányú felsőfokú továbbtanulásra történő felkészítést és az iskolai emelt szintű növénytermesztési, kertészeti és növényvédelmi technikus, valamint agrártechnikus szakképzések alapozását célozza.
A tanulók a közismereti tantárgyak mellett mezőgazdasági szakmacsoportos elméleti és gyakorlati alapozó tárgyakat tanulnak (ld. erdészeti és biogazdálkodási szakirány).
Egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező, amelyet a 11. évfolyamtól emelt szinten is választhatnak a tanulók.
A gyakorlati ismeretek elsajátítását és elmélyítését az intézmény saját tangazdaságában és tanpincéjében biztosítja.
4. Vadgazdálkodási szakirány (9.-12. évfolyam)
A vadgazdálkodási szakirány ugyancsak a szakirányú felsőfokú továbbtanulásra történő felkészítést és az iskolai emelt szintű vadgazdálkodási technikus (vadász, vadtenyésztő elágazás) szakképzések alapozását célozza.
A tanulók a közismereti tantárgyak mellett mezőgazdasági szakmacsoportos elméleti és gyakorlati alapozó tárgyakat tanulnak (ld. erdészeti és biogazdálkodási szakirány).
Egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező, amelyet a 11. évfolyamtól emelt szinten is választhatnak a tanulók.
Forrás: www.papaiszakkepzo.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!