Szükség van a régészeti feltárások folytatására?


2011-01-04 19:27:16  | cikk: Tóth Tamara  | 


A városközpont rehabilitációjához kapcsolódóan megelőző feltárás és leletmentés kezdődött tavaly október elsejétől egészen november 20-ig a veszprémi Lackó Dezső Múzeum munkatársainak vezetésével. A próbafeltárás célja a belváros régészeti topográfiájának kialakítása mellett az volt, hogy a szakemberek megállapítsák, szükség van-e részletesebb áskálódásra a téren, vagy mehet a munka a tervek szerint, az előirt pályázati határidő betartásával. A régészeti munka eredményeiről Szvath Márton ásatásvezető régész számolt be.
Közel ezer négyzetméteren, tíz szelvényben folytattak próbafeltárásokat a régészek az ősz során. Mind a tíz szelvényből kerültek elő régészeti jelenségek, különböző mélységekben és különböző intenzitással.
- Annyit sikerült megállapítanunk, hogy a tervezett beruházás területén viszonylag nagy mennyiségben és mélységben, különböző kultúr-rétegek vannak a középkori Pápa történetéből, de az újkori leletek is megtalálhatóak a tér pontjain. Ezeknek a feltárását részben elvégeztük, részben azonban bizonyos szelvényekben folytatni kellene ezt a munkát a tavasszal, hiszen az október-novemberi ásatások rövidsége nem tette lehetővé azt, hogy száz százalékosan megtörténjen a megnyitott felületeken a feltárás. Gondolok itt elsősorban az előkerült templomra és a hozzá kapcsolódó kripta épületére valamint a temetőre. Ezeknek a feltárását folytatni kellene-mondta Szvath Márton.
A próbafeltárás eredményesnek mondható abból a szempontból, hogy biztosan kijelenthető, a beruházás mindenféleképpen érint régészeti rétegeket, amelyek a kicserélendő közműhálózat szempontjából is érdekesek lehetnek a városnak. Ha a beruházás az eredeti elképzeléseknek megfelelően valósul meg, itt további régészeti feltárásokra van szükség- véli a szakember.
Amennyiben a terveket módosítják, nem feltétlenül folytatnák a régészek a munkálatokat, tehát a városvezetésnek a tél végéig van ideje gondolkodni azon, hogyan is szeretne továbbhaladni a rekonstrukcióval.
A próbafeltárás során a kisebb felületekből töredék eredmények kerültek napvilágra. Ezek részben alátámasztják az eddig ismert írásos forrásokat, részben pedig új információkkal szolgálnak szeretett városunk múltjáról. Ahhoz, hogy alaposabb és részletesebb képet kaphassunk a város múltjáról, természetesen nagyobb felületen kellene vizsgálódnia a szakembereknek.
Írásos forrásainkból tudjuk, hogy a város mostani közigazgatási határán belül 11 település állt az Árpád-korban, amelyek összeolvadásával jött létre a középkori Pápa település.
Három szelvényben is sikerült megfogni a város korai, XI-XII. századba tartozó régészeti jelenségeit, amely azt jelenti, hogy több bizonyíték is van cölöphelyek, gerendavázas épületek, épületalapok, alapárkok, épülethez kapcsolódó gazdasági tevékenységre utaló jelek formájában, amelyek egyértelműen egy Árpád-kori telephely jelenségeit bizonyítják. Ennek a telepnek a további régészeti anyaga, minden valószínűséggel előkerülne, ha a próbaszelvényeket kiterjeszthetnék a régészek. Szvath Márton szerint a tér déli-délkeleti oldalán, a Griff előtti részen több ilyen jelenségre bukkanhatnának ahhoz a korhoz kapcsolódóan, hiszen eddig itt volt a legintenzívebb a régészeti lelőhely.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!