Pályaválasztási fogadónap a Közgázban


2011-01-03 21:01:34  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Pályaválasztási fogadónap a Közgázban főképe
A 2010-2011-es tanév negyedik pályaválasztási fogadónapját tartották ma délután a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézményében (volt Közgáz).
A tájékoztató elején Egyházi Andrea gyakorlati oktatás-vezető, pályaválasztási felelős köszöntötte az érdeklődő szülőket és diákokat, majd fényképes vetítés keretében beszélt az intézmény felépítéséről, a különböző szaktantermekről, a könyvtárról. A leánykollégiumról szóló ismertetőt Patus Károlyné kollégiumvezető tartotta.
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium képzési struktúráját szakközépiskolai és szakiskolai alapképzés, szakképzés és iskolarendszeren kívüli szak- és felnőttképzés alkotja.
A tájékoztató során szó esett az iskolában zajló szakirányokról is. A leendő nyolcadik osztályos tanulók a négy éves közgazdasági gimnázium, a vállalkozás-pénzügyi, a gazdasági informatikus, az üzleti kommunikáció és az öt éves idegenforgalmi szakirányok közül választhatnak. Az intézményben lehetőség van érettségire épülő szakképzésre is, ilyen a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a vállalkozási- és logisztikai ügyintéző, a külkereskedelmi üzletkötő, az ügyintéző titkár és a gazdasági informatikus képzés is. Az intézmény több akkreditált vizsgarendszernek is helyet ad: ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány)-vizsgahely, EBCL (Egységes Európai Gazdasági Oklevél)-vizsgahely, a Budapesti Gazdasági Főiskola bejelentett szakmai nyelvvizsgahelye.
- A szakközépiskolai alapképzésre jelentkezni a felvételi eljárás keretében, tárgyév február 16-ig lehet. A tanulók az általános iskolai eredmények alapján, a felvételi pontok kiszámításával kerülhetnek intézményünkbe. Külön felvételi vizsgát egyik szakunkra sem kell tenni. A pontok kiszámítása az ötödik év végi magyar nyelv, irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, a hatodik és hetedik év végi magyar, történelem, matematika, idegen nyelv, földrajz, biológia és a nyolcadik osztály első félévi magyar nyelv, matematika, történelem, idegen nyelv, földrajz és biológia jegyeinek összesítésével történik- mondta el Egyházi Andrea.
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményében (volt Mező) holnap délután 16 órától tartanak hasonló pályaválasztási fogadónapot.

Képek:

1. Közgazdasági gimnázium (9-12. évfolyam)
E képzési irányban a tanulók 2 idegen nyelvet, angolt és németet tanulnak. Az intézmény gimnáziumi tanterv szerint tanítja a magyart, a történelmet, a földrajzot (földünk és környezetünk) és a matematikát. A szakmai tárgyak közül a 11. évfolyamtól elméleti gazdaságtant heti 3-3 órában, üzleti gazdaságtant, ezen belül a 11. évfolyamon számvitelt, 12. évfolyamon statisztikát és marketinget ugyancsak 3-3 órában tanulhatnak a tanulók. Ez a képzési forma elsősorban a felsőfokú továbbtanulásra készít fel, de lehetőséget teremt a közép- és emelt szintű szakképző évfolyamok ill. az iskolában működő felsőfokú szakképzési évfolyamok elvégzéséhez is. Elsősorban a közgazdasági, gazdálkodási, külkereskedelmi, logisztikai, gazdasági informatikai, idegenforgalmi szakirányokat alapozza.
2. Vállalkozási-pénzügyi szakirány (9-12. évfolyam)
Ez a képzési forma elsősorban a szakirányú felsőfokú továbbtanulásra és a közép- és emelt szintű szakképző évfolyamok elvégzésére készíti fel a tanulókat. A 11. és 12. évfolyamon ezen a szakirányon a tanulók mindkét évben 3-3 órában tanulnak elméleti és üzleti gazdaságtant (számvitelt, statisztikát és marketinget), így lehetőségük van mind elméleti, mind üzleti gazdaságtanból érettségi vizsgát tenni. Egy idegen nyelv tanulása kötelező, ami igény szerint emelt szinten is tanulható, valamint lehetőség van a francia, olasz vagy orosz nyelvek tanulására is. Elsősorban a számviteli, pénzügyi, statisztikai, gazdálkodási és vállalkozási jellegű szakirányokat alapozza.
3. Gazdasági-informatikai szakirány (9-12. évfolyam)
Ez a szakirány leginkább a vállalkozási-pénzügyi képzéshez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a diákok a 11. évfolyamtól kezdődően nagyobb óraszámban, heti három órában tanulnak informatikát, amelyet elsősorban vállalkozási-pénzügyi területen hasznosíthatnak. Az informatika általánosan elterjedt angol szaknyelve miatt ezen a szakirányon elsősorban angol nyelv választása ajánlatos, de az általános iskolából hozott idegen nyelv (német) is tanulható. Az idegen nyelv igény szerint emelt szinten is tanulható, valamint lehetőség van a francia, olasz vagy orosz nyelvek tanulására is. A vállalkozási-pénzügyi szakirányok alapozásán kívül a gazdasági-informatikus képzést készíti elő.
4. Üzleti kommunikáció szakirány (9-12. évfolyam)
Ez a képzési forma is a felsőfokú szakirányú továbbtanulásra és a közép-, és felsőfokú szakképző évfolyamok elvégzésére készíti fel a tanulókat. Elsősorban kommunikáció, marketing, informatikai, szervezési, igazgatási irányba orientál. Más képzési formákhoz képest a tanulók nagyobb óraszámban tanulnak informatikát, információfeldolgozást, valamint kiemelt hangsúlyt kap a külső és belső gazdasági, vállalati kommunikáció, amelyet a 9.-12. évfolyamon egyaránt oktat az iskola. Kiemelt jelentőségű az idegen nyelv (angol vagy német) oktatása is. Egy idegen nyelv választása kötelező, ami igény szerint emelt szinten is tanulható, valamint lehetőség van a francia, olasz vagy orosz nyelvek tanulására is.
5. Idegenforgalmi szakirány (nyelvi előkészítő osztály) (9.-13. évfolyam)
Ez a szakirány a gazdaság egy újabb szegmense, az idegenforgalom irányában történő - elsősorban közgazdasági alapokon nyugvó - orientáláson alapszik, amelynek fő célja a szakirány felsőoktatásban történő választásának elősegítése. Az idegenforgalmi szakirány alapozását a nyelvi előkészítő osztály jelenti, melynek órakeretéből az iskola min. 12 órát két idegen nyelv, angol és német oktatására fordít, a többi órában informatika, tanulásmódszertan, képességfejlesztő tantárgyak kerülnek oktatásra. A nyelvi előkészítő évfolyam elvégzése után a tanulók felvételi eljárás nélkül folytathatják tanulmányaikat az idegenforgalmi szakirányon. Az évfolyamon szerzett idegen nyelvtudásra épülve felsőbb évfolyamokon gazdasági ill. idegenforgalmi szakmai idegen nyelv tanulására nyílik lehetőség.
Forrás: www.papaiszakkepzo.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!