Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat 2011-ben


2011-01-03 15:06:14  | cikk: mo  | 


Számos változás lépett életbe 2011. január 1-jétől, amely nemcsak hétköznapjainkban, de pénztárcánkon is érzékelhető lesz.
Az egyik legfontosabb, mindenkit érintő változás a 16 százalékos kulcson alapuló adórendszer. A kormány szerint az új adórendszer segíthet a munkanélküliségből, a gazdasági megtorpanásból és a demográfiai válságból való kitörésben. Az egykulcsos adórendszernek köszönhetően mindenki keresetével arányosan adózik. Így az eddiginél jóval kevesebb adóteher terheli az eddig magasan adóztatott munkabéreket. A szabály egyszerű: aki tízszer annyit keres, az tízszer annyit adózik, és minél több gyermeket nevel valaki munka mellett, annál kevesebbet adózik.
A családi adórendszer legnagyobb nyertesei a gyermeket nevelő munkavállalók lehetnek, akik keresete havi több ezer, de akár több tízezer forinttal emelkedhet. Az intézkedés hatására, egy átlagos munkabérrel rendelkező gyermeket nevelő szülő eddigi nettó fizetésénél akár 10-20%-kal is többet kaphat fizetéskor, illetve a többgyermekes családok többsége teljes mértékben mentesül a személyi jövedelemadó fizetése alól.

A magyarorszag.hu Hírközpontja sajtóközleménye szerint egyszerűsödik a személyi jövedelemadó bevallása. A magánszemélyeknek 2011-től elegendő lesz egy adónyilatkozatban számot adniuk jövedelmeikről. Így  mintegy 3 millió magánszemély ismerheti el egy oldalon, munkáltatója megfelelően vonta le a közterheket, és kérheti, hogy a nyilatkozatot a hatóság adóbevallásként dolgozza fel. Az adózók emellett az idei jövedelmeikről is rövidebb, 36 oldalas helyett 12 oldalas bevallást tehetnek.

A minimálbér 78 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig havi 94 ezer forintra nő, míg a többi munkavállaló az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása alapján 4-6 százalékos béremelésre számíthat. A közszférában az állami takarékosság jegyében nem lesz béremelés, de a kormány az alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkatársaknak havi kompenzációt biztosít, így itt az ígéretek szerint senkinek sem csökken a nettó jövedelme.

Január elejével két évről ismét három évre emelkedik a gyermekgondozási segély (gyes) időtartama, de a munkába visszaálló édesanyák csak a legfeljebb heti 30 órás munkaidő mellett kapják meg ezt a támogatást. Az új-gázárszabályozás életbe lépésével nem lesz gázáremelés a lakosság kétharmadánál, ugyanis 1200 köbméteres fogyasztásig a kormány fenntartja az ármoratóriumot.

A 2011. január 1-jétől hatályos új szabályozási rendszerrel a fogyasztók 57%-ánál (1200 köbméter fogyasztásig) egyáltalán nem változik a gáz ára. A fogyasztók 9%-ánál (1200-1500 köbméter között) is csupán minimális 0,7%-os növekedés várható. Ebbe a két kategóriába (tehát a fogyasztók összesen 66%-a) esik a nyugdíjasok és az átlagos lakást fenntartó magyar családok tetemes része. A többi (1500 köbméter fölötti) fogyasztó esetében sem éri el sehol az árnövekedés a kétszámjegyű mértéket. 
Azok a szociálisan rászorultak, akik 2010-ben jogosultak voltak az energiaár támogatásra 2011. április 30-ig automatikusan jogosultak maradnak, csak április után kell kérniük a szeptemberben életbe lépő új energiaár-támogatási rendszerbe való felvételüket.

A parlament arról is döntött, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári tagoknak 2011. január végéig kell jelezniük, ha maradni kívánnak a magánpénztárnál. Aki marad, az nyugdíjba vonulása után nem lesz jogosult állami ellátásra, vagyis nem kapja meg a most kalkulálható nyugdíja 70 százalékát.

Az idei évtől negyven év munkaviszony után minden nő nyugdíjba mehet. A jogosultsági időbe beleszámít a keresőtevékenységgel járó jogviszonnyal és a gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!