Petőfi születésének évfordulójára emlékeztek


2011-01-01 20:41:56  | cikk: Babos Petra  | 


Petőfi születésének évfordulójára emlékeztek főképe
A Nagy László Kör minden év január 1-jén főhajtással emlékezik a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának születési évfordulójáról. 1823. január 1-jén, Kiskőrösön született Petrovics Sándor, közismert nevén Petőfi Sándor. Ma délután a Várkastély előtti Petőfi szobornál a kör tagjai helyeztek el mécseseket és koszorút a magyar költő tiszteletére.

Az alkalmon Gosztola István Petőfi Sándor Szülőföldem című költeményét szavalta el, majd Kerecsényi Zoltán, a pápai Nagy László Kör elnöke mondott rövid ünnepi beszédet.
- A magyar költészet nagyjai közül Petőfi Sándor az, akit az egész emberiség legjobban ismer és becsül, s akit népünk is mindenkinél inkább magáénak vall. Petőfi élete nemzeti történelmünk része, annak egyik legszebb emberi teljesítménye, tanulni belőle minden új nemzedék kötelessége.
A világ sok országában vannak olyanok, akik azért tanulnak magyarul, hogy eredetiben olvassák Petőfi verseit. Nekünk könnyebb a dolgunk, beleszülettünk abba a nyelvbe, amelyen a világirodalom legjelentősebb magyar nagysága írt. Sőt, nemcsak írt, ezt a nyelvet nem kis részben ő tette az egyszerű, természetes, közvetlen kifejezés eszközévé. Ő az első költőnk, akinél már alig találunk régies, elavult fordulatokat és szavakat, nyelvében is ő a mi legmaibb kortársunk- hangsúlyozta a kör elnöke.
1824 októberében – egyéves korában – Kiskunfélegyházára költöztek, melyet Petőfi később szülővárosának tekintett. E várost Szülőföldemen című költeményében születése helyének nevezte, e szavai később sok vitára adtak okot a két település, Kiskőrös és Kiskunfélegyháza, illetve a költő életrajzának kutatói között is. De mi, pápaiak jól tudjuk, hogy Petrovics
Sándor Kiskőrösön, Petőfi Sándor pedig itt, Pápán született. 1842-ben az Érdemkönyvbe legelőször Pápán írta be a költő a Petőfi vezetéknevet. Petőfi pályájának mérföldköve is volt Pápa, mert itt írta meg  A borozó című versét, amely az első nyomtatásban megjelent műve- zárta gondolatait Kerecsényi Zoltán.
A megemlékezés végén Köntös Mária a kör elnökségének tagja, a volt Nagy László Általános Iskola igazgatója és Kerecsényi Zoltán közösen megkoszorúzták az emlékművet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!