Elkezdődött a VI. Pápai Órakiállítás és börze


2009-10-17 12:16:18  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Elkezdődött a VI. Pápai Órakiállítás és börze főképe

Ma 9 órakor nyílt meg és a megszokott Somogyi József Galéria ódon falai helyett a modern és világos Tarczy Lajos Általános Iskola aulája ad otthont az immáron hatodik alkalommal megrendezett Pápai Órakiállítás és Börzének. Somosi Sára, volt Tarczys tanuló gyönyörű fuvolajátéka után a megjelenteket Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója köszöntötte.

A kiállítást Szabó Tibor, a Pápa és Térsége Ipartestület elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta az időmérés a társadalomba szerveződés után az emberiség egyik legősibb műszaki problémájaként jelentkezett. Már az óegyiptomiak is használtak napórát, majd víz és homokórát. Mint mondta, az emberiség részévé vált ez a kis fémszerkezet abban a tekintetben is, hogy már születésünkkor és az élet elmúlásával kapcsolatban vagyunk vele:

- Folyamatos fejlődésen ment keresztül ez a szakma, hisz olyan remekművek kerülnek ki a műhelyekből, melyek már úgy az esztétikumnak, mint a működésnek egyaránt magas színvonalát képviselik. Városunk a tekintetben is méltó a kiállítás megszervezésére, mert e szakmában neves pápai órás mesterek tették le névjegyüket, mint Eper János, Kafli Sándor, Bertalan László, Hencsel Sándor, Jankó Mihály és a Keresztes család. Örömömre szolgál, hogy a felsorolt órás mesterek nyomdokain olyan mai generáció nevelkedett, akik az elődök által kivívott elismerést továbbviszik, és ez által öregbítik a város hírnevét e szakmában.

A kiállításon 14 külföldi cég magyarországi képviselete 35 márkával van jelen. Ez önmagában is nagyszerű dolog, hisz nemzetközi kiállításokon általában 4-5 márka képviselteti magát. Jelenleg hazánkban Budapesten, vidéken pedig csak városunkban tekinthető meg ilyen színvonalas órakiállítás. Hogy népszerű az annak is tudható be, hogy évről évre nő a látogatottsága.

Dr. Kontrát Károly, országgyűlési képviselő - aki maga is a régi órák szerelmese - volt a kezdeményezője az első kiállításnak, jelenleg a rendezvény fővédnökeként mondta el, mit képviselnek számára az órák: - A vonzódásom az órák iránt még gyerekkoromban kezdődött el, amikor kaptam egy nagyon szép ezüst zsebórát. Ha most továbblépek, azt mondom, az óra megfogalmazza az emberben a megtalált idő fogalmát, az idő elmúlását. Számomra a szép órák értéket, az emberi alkotást, tehetséget képviselik, amit tisztelek. Szeretem az órákat, és nagyon tisztelem a létrehozóit. Örülök, hogy hagyományt teremtettünk ezzel a kiállítással, és remélem, hogy a pápaiak, nem sajnálnak ezekre a remekművekre, akár időt vagy pénzt áldozni.

A kiállítás megtekintése ingyenes és ma 18 óráig, illetve holnap 9 órától 16 óráig lesz látogatható. Ma délután 17 órakor filmvetítésre és bemutatóra várják az érdeklődőket és vasárnap 14 óráig lehet szavazni a legszebb kiállítói standra, illetve a legszebb női és férfi órára is. A díjátadás vasárnap, október 18-án, 15 órakor kezdődik a Tarczy iskola aulájában.

Tóth Tamara

Kapcsolódó cikk:


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!