Nem folytattak politikai demagógiát és együttműködtek


2010-12-28 18:19:10  | cikk: Tóth Tamara  | 


Évzáró sajtóbeszélgetésen számolt be a Magyar Szocialista Párt Pápa és Környéke Szervezete képviseletében Grőber Attila önkormányzati és Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő az idei év eseményeiről. Gőgös Zoltán elsőként a médiát jelenleg legjobban foglalkoztató eseményről, a média törvény átalakításáról beszélt. Mint mondta, a nemzetközi közvélemény előtt rosszul szereplő média törvény nagyon kemény diktatúrába hajló rendszert jelentene a médiában abban az esetben, ha a hatóság visszaélne azokkal a jogaival, amiket kapott. Egy demokratikus berendezkedésű országban olyan szabályokat kell hozni, hogy ne tudjon visszaélni egy hatóság sem a ráruházott hatalommal -fogalmazott a képviselő.
– Arra sem gondoltam volna, hogy húsz évvel a rendszerváltás után megszűnnek a kormány fölötti demokratikus kontroll intézményrendszerei. Nem névleg, mert van Alkotmánybíróság, Állami Számvevőszék és névleg van Költségvetési Tanács is. Ám ezeknek az intézményeknek a kormánypártok általi teljes átvétele olyan veszélyes pályára terelte a magyarországi folyamatokat, amely példanélküli és szerintem nagyon helytelen.
A nehéz év után még nehezebb év fog következni Gőgös Zoltán szerint, hiszen az emberek nem ezekre a döntésekre tették le a kétharmados voksukat. Az országgyűlési képviselő úgy véli, nem lehet kormánypárti szinten felelőtlenül nyilatkozni - így utalt a valuta gyengülésére. A Parlament működéséről azt nyilatkozta, nem emlékszik arra, hogy a nyolc év kormánypárti képviselősége alatt így visszaéltek volna a lehetőségekkel.  Több módosító indítványát is leszavazták, köztük az egyik szívügyét is, fogalmazott a képviselő, melyet a határon túli magyar gazdáknak szánt támogatási keret csökkentése ellen adott be.
Grőber Attila önkormányzati képviselő az aktuális helyi ügyekről számolt be. Az elmúlt évről azt mondta, nem folytattak politikai demagógiát és együttműködtek a képviselőtestületben is. A választás eredményét nem firtatta Grőber Attila, inkább a példátlan részvételi arányra figyelmeztetett. A költségvetés adta lehetőségek, amelyek a város számára nyitottak, nem adnak mozgásteret, sőt úgy tűnik, hogy azok szűkülnek - utalt az önkormányzatok jövő évi támogatására.
Grőber Attila a pápai családokat érintő problémákra hívta fel a figyelmet. Elsőként a svájci frank mai árfolyamát említette.
- Matolcsy György 2010. július 30-án azt ígérte, hogy augusztus 31-ig feláll a devizahiteleseket segítő Nemzeti Eszközkezelő Társaság. Tegnap délután bejelentette, hogy ez a jövő év végére, második felére várható és addig mindenki legyen türelemmel, oldja meg a devizaproblémáit. A másik fájó problémám a benzinár emelkedése. Ez a várost lényegesen érinti, hiszen Ajkához képest 9 forinttal, Veszprémhez képest 7 forinttal, Celldömölkhöz képest 16 forinttal magasabb a benzin ára Pápán. Hasonló probléma a Nemzeti Bank kétszer 25 százalékpontos kamatemelése.
Grőber Attila hangsúlyozta, azokat a programelemeket, amelyeket meghirdettek, a költségvetés elfogadása során is képviselni fognak és bíznak az együttműködésben az abszolút többséggel rendelkező kormánypárttal.
Végül Gőgös Zoltán dr. Kovács Zoltán kormányhivatal-vezetői kinevezéséről nyilatkozott. A polgármesternek a kinevezés napjától számítva 30 nap áll rendelkezésére az összeférhetetlenség megszüntetésére. Ez előrehozott választást jelent polgármesteri tisztség és a választókerületi képviselőség esetében. Mint mondta, ez egy személyes döntés; mindenki maga tudja, hogy milyen kihívásokat vállal és hogyan akarja a jövőben a várost szolgálni.
Gőgös Zoltán elmondta, az új helyzet váratlanul érte a szervezetet, de készülnek a választásra és nemsokára meghozzák a szükséges döntéseket is az ügy kapcsán.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!