Közös gondolkodás a lelki egészségről


2009-10-17 11:59:07  | cikk:  | 


Közös gondolkodás a lelki egészségről főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében október 16-án 11 órakor kezdődött el a Lelki Egészség Világnapjának ünneplése a gyermekrajz-kiállítás megnyitójával, melyet a könyvtár folyosóján alakítottak ki. A kiállítást Vargáné Maurer Ilona, a Gróf Eszterházy Kórház orvos- igazgató főorvosa nyitotta meg:
 - Érdemes végignézni a gyermekek rajzait, azt, hogy ők hogy látják a telefonos lelki segély- szolgálatok munkáját, egyáltalán hogy vélekednek a lelki problémákról. A rajzokat általános iskolás kisgyermekek készítették, felnőtteket meghazudtoló lelkesedéssel, kreativitással.
A főorvos asszony beszédében kitért arra is, hogy Magyarország az öngyilkossági statisztikákban világviszonylatban az élen jár. Az öngyilkosság előtt a betegek egy része orvoshoz megy, testi problémákkal, mivel a test és a lélek szoros kölcsönhatásban van egymással, azonban az egészségügyi ellátás során, csak ritkán adódik lehetőség a problémák lelki okainak felderítésére, így a megelőzésre is.
Balázsné Márton Mária, a Pax Anime Mentálhigiénés Egyesület munkatársa személyes érintettségét mondta el a rajzpályázattal kapcsolatban:
 - A rajzpályázatot azért indítottuk el, mert 20 éve, volt egy tanítványom, aki ötödikes korában felakasztotta magát, szerencsére nem halt meg a gyerek, de nagyon nagy nyomot hagyott bennem az esemény. Akkor döntöttem úgy, hogy ebből elég, és nem hiszem el, hogy nem lehet ez ellen tenni valamit. És igenis lehet, hiszen a gyerekek rajzai is azt fejezik ki, hogy ha egymásra figyelünk, akkor egymásnak segítünk.
Petrik Mihály, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének alelnöke előadásában elmondta:
- Magyarországon 1970 óta működnek telefonos lelki elsősegély szolgálatok, amelyek az öngyilkosság-megelőzés, a krízisintervenció és a mentálhigiénés prevenció célok, elvárások teljesítésére szerveződtek. Jelenleg 33 szolgálat, köztük 9 éjjel-nappal várja a hívásokat. Az eltelt idő bebizonyította szükségességüket, számos esetben nyújtottak segítséget a hívóknak, a számukra megoldhatatlannak vélt probléma, konfliktus, élethelyzet rendezésében. Magyarországon 40 évvel ezelőtt, Debrecenben indult el az első telefonos lelki segélyszolgálat. Győr és Pápa, az elsők között voltak, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez, hiszen jövőre ünnepeli fennállásának 20. évfordulóját a Pápai Szolgálat. Az ő rajzpályázatuk eredeti ötletét egyébként már Szolnok és Debrecen is átvette.
Az elsősorban szakembereknek szervezett programon az előadók a megjelenteket közös gondolkodásra invitálták az olvasóterembe.

A Lelki Egészség Világnapja alkalmából rendezett program délután 17 óra 30-kor folytatódott a városi könyvtárban. Balázsné Márton Mária a Pax Anime Mentálhigiénés Egyesület munkatársa „Nem mondhatom el senkinek…?” címmel, interaktív foglalkozás keretében mutatta be a megjelent érdeklődőknek, hogy mennyire nehéz azoknak, akik nem tudják kinek elmondani a bánatukat és mennyire nehéz, nem reagálni, ha valaki segítségünket kéri, legyen az a segítség akár csak, hogy meghallgatom a panaszát valakinek.
Gyimóti Szilárd „Lelki egészség régen és ma” című előadása, három témát ölelt fel: Különféle test-lélek-szellem elképzelések az ókortól napjainkig; Meditáció és lelki egészség, avagy mit mesél a kelet? ; és a Modern ezotéria-mindenből egy csipetnyit.
A keleti teológiát végzett fiatalember szerint a mai rohanó világban sok ember keresi a kapcsolatot a hittel, melyet elveszítettünk:
- Azt mondják a mai világ kifordult magából, ez nem teljesen igaz. Hiszen vannak nagyon csodás dolgai is, gyönyörű részei is, melyeket az emberek fejlesztenek és erősítenek, viszont a gyökereinket is már modern szemmel figyeljük. Úgy próbáljuk meg felfogni, mintha azok nem is lettek volna fontosak, vagy iszonyú tévedés lett volna az egész, modernizálni próbáljuk múltunkat is. A mai előadás egy szellemi táplálék azoknak a kereső embereknek, akik elvesztették a kapcsolatot őseink, nagyapáink, ükapáink és az ő felmenőiknek a hitével, gondolkodásmódjával.


Képek:

1950-ben Chad Varah anglikán lelkész Londonban az öngyilkosság megelőzése céljából elindította az első lelki elsősegély telefonszolgálatot, s ebből nőtt ki a Szamaritánus (The Samaritans) mozgalom, olyan segítségnyújtás a remény-vesztetteknek, amely önkéntes laikus munkatársak tevékenységén alapul. Az öngyilkosság a legmarkánsabb, drámai figyelmeztetés az életfeltételek, emberi kapcsolatok, együttélési kultúra fogyatékosságaira: a tűrőképesség, az egészséges személyiség-struktúra sorvadására, a pozitív célképzetek devalválódására.

A pápai SOS Telefonos Lelki Segélyszolgálat önzetlen munkatársai 1990 óta végzik kiemelt jelentőségű tevékenységüket városunkban, melynek a Gróf Eszterházy Kórház ad otthont, alapvetően lelki egészségvédő feladatokat látnak el, átvállalva sokszor az egészségügyi ellátás betegségmegelőző szerepét is. Arra törekednek, hogy a krízisben lévő, problémákkal küszködő emberek azonnal elérhessék segítőiket. A szolgálatok hívása a hívó számára többnyire ingyenes, s a hívó anonim maradhat. Névtelen, de nem személytelen segítségükkel évente országosan több tízezer hívó él, a legkülönbözőbb életnehézségek szorításában. Szervezeteiket maguk tartják fenn, a krízisintervenciós munkára képzett önkéntesek stábokban dolgoznak, s a szolgálatok sok helyen bázisai más mentálhygiénés, prevenciós kezdeményezéseknek is.

A Lelki Egészség Világnapját a Lelki Egészség Világszervezete nyilvánította világnappá. Magyarországon 1994 óta szerepel az október 10-i dátum a világnapok között. Célja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlõség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!