Kinevezték a kormányhivatalok vezetőit - Kovács Zoltán javaslata a polgármesteri posztra: Áldozó Tamás


2010-12-25 00:59:22  | cikk: Cseh Zoltán  | 


Megyénkben Kovács Zoltán, Pápa polgármestere irányítja a hivatalt. Precíz, pontos és barátságos államot kell létrehozniuk a vezetőknek. Az Országgyűlés november 16-án fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely alapján január 1-jén létrejöhet a fővárosi és a 19 megyei kormányhivatal. A törvény szerint a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaként jönnek létre 2011. január 1-jétől a kormányhivatalok, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része. Orbán Viktor szerint precíz, pontos és barátságos államot kell létrehozniuk a kormányhivatalok vezetőinek. A miniszterelnök a kormánymegbízottak csütörtöki kinevezési ünnepségén, a Parlamentben azt mondta a kinevezetteknek, egy évük van arra, hogy rendet tegyenek, hogy minden ballaszttól megszabadítsák a magyar államiságot a közigazgatás középszintjén. Felhívta a kormányhivatal-vezetők figyelmét arra is, hogy miután átveszik a hivatalokat, ne lepődjenek meg akkor sem, ha minden képzeletüket felülmúló zűrzavart, rendezetlenséget és tisztázatlan jogviszonyokat találnak. A politika átalakítása után átszervezték a minisztériumok rendszerét, most pedig elérkezett az államélet újjászervezésének következő lépése, a középszintű közigazgatás átalakítása. Ezzel végezve pedig a legalsó szintű államigazgatási rendszer megteremtése is napirendre kerül majd - fejtette ki a kormányfő. "Jó sorrendben láttunk hozzá a munkához, a jó gazda is először a saját háza táján tesz rendet: amíg a magyar állam nem lesz tiszteletre méltó, amíg nem működik tisztességesen, addig sem a gazdasági élettől, sem az oktatástól, sem az egészségügytől nem várhatjuk el, hogy tisztességesen, pontosan és precízen működjön" - mondta Orbán Viktor. A hivatalokat kormánymegbízottak vezetik majd, akik olyan büntetlen előéletű személyek lehetnek, akik az országgyűlési képviselők választásán választójoggal rendelkeznek. Nem lehet kormánymegbízott azonban helyi önkormányzati képviselő, fővárosi, megyei közgyűlés tagja, polgármester, megyei közgyűlés elnöke, főpolgármester, alpolgármester, megyei közgyűlés alelnöke, főpolgármester-helyettes, kisebbségi önkormányzat elnöke és kisebbségi önkormányzati képviselő.

– A középszintű államigazgatás területén egy integrált irányítási rendszer jön létre, az erről szóló jogszabályt ősszel hozta meg a Ház, ez az úgynevezett egyablakos ügyintézés, ennek irányítása lesz a megyei kormányhivatalok feladata – tudtuk meg a csütörtöki napon kinevezett vezetőtől. Kovács Zoltán érdeklődésünkre elmondta, január 1-jével indul a hivatalos munka a jogszabályban megfogalmazottak szerint, az integrált rendszerben közel 900 fős hivatal jön létre. – Hosszabb távon egy kiszámítható, jó állami igazgatás alakul ki – véli Kovács Zoltán. A kinevezése nem összeférhetetlen az országgyűlési képviselőségével, Pápa város vezetéséről azonban le kell mondania. – 30 nap áll rendelkezésre, hogy az összeférhetetlenséget megszüntessem, vagyis lemondok a polgármesteri címemről – nyilatkozta a Vehírnek Kovács Zoltán. Hozzátette: a Fidesz demokratikus választási rendszere határozza meg utódomat, az én javaslatom dr. Áldozó Tamás, aki 12 éve alpolgármesterként jól ismeri a város ügyeit. (Forrás:vehir.hu)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!