Keresztény értelmiségiek a pápaválasztásról


2009-10-17 09:45:58  | cikk:  | 


Tegnap 17 órakor kezdődött el a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Pápai Csoportjának nyári szünet utáni első rendezvénye a Szent Anna templom nagy hittantermében. Az előadást Fodorné Nagy Bernadett, hitoktató tartotta: A pápaválasztás kulisszatitkai címmel,  az Universi Dominici Gregis -II. János Pál pápa apostoli konstitúciója című könyve alapján. A diavetítéses előadásban a pápaválasztás körülményeiről, szabályairól, hagyományairól, eredetéről hangzottak el érdekességek.

Milyen volt régen a pápaválasztás, mit jelent a konklávé?
- A pápaválasztó testület, a konklávé intézményét a 13. században, az elhúzódó pápaválasztási procedúrák elkerülésére hozták létre. A pápaválasztó joggal bíró személyeket egy elfalazott helységbe zárták, amit a külvilággal csak egy kicsi forgatható ablak kötött össze. A napi háromszori étkezést kivéve (mely kenyérből és borból állt) csak a legmegfelelőbb pápa kiválasztására kellett a testületnek koncentrálnia. Elvben bármely keresztelt nőtlen férfi lehet pápa, de a 14. század óta csak a bíborosok közül választottak egyházfőt. A szavazáskor, egészen II. János Pál 1996-os, a pápaválasztás rendjét megváltoztató reformjáig a kétharmados többségnél eggyel több voksot kellett elérni.
Mit jelent a fehér, illetve a fekete füst?
- Naponta általában kétszer szavaznak, és az eredménytelen fordulók után a szavazócédulákat nedves szalmával együtt égetik el - így keletkezik a fekete füst. A sikeres választást a fehér füst hozza a külvilág tudomására. A legutóbb 1978. október 16-án szállt fel a fehér füst, amikor Karol Wojtyla bíboros, Krakkó érseke, aki magának pápaként a II. János Pál nevet választotta, elfogadta a konklávé döntését. 1522-től 1978-ig kizárólag itáliai származású főpapok töltötték be a posztot.
Hogyan és mikor változtak a pápaválasztás szokásai?
- A korábbi konklávékódexben három lehetséges módszer szerepelt a pápa megválasztására:

  • Pápaválasztás közfelkiáltással a Szentlélek inspirációja nyomán.
  • Kompromisszumos megállapodás, amikor a konklávé tagjai egy minimum kilenc, maximum 15 delegátusból álló csoportot bíznak meg az egyházfő személyének kijelölésével.
  • Titkos szavazás kétharmados többséggel.

    1996-tól kizárólag ez utóbbi marad érvényben. A szavazás menetét pontos leírás szabályozza. Három nap, vagyis 12 sikertelen forduló után 24 óra gondolkodási szünet következik, amely alkalmat ad az imádságra, illetve a résztvevők közötti szabad konzultációkra. Ha a kilencedik nap után sem száll fel a fehér füst, akkor a kétharmados többséget a konklávé leszállíthatja 50 százalékra. A következő szavazáskor az abszolút többség dönt. Wojtylát a XX. század egyik legkritikusabb konklávéján, a nyolcadik szavazási fordulóban választották meg: a 111 bíborosból 99 voksolt rá.


A német Joseph Ratzinger bíborost 2005. április 19-én viszonylag hamar és a szavazatok kétharmadát meghaladó többséggel választották meg: a negyedik választási fordulót követően a 115 tagú konklávé 85 tagjának voksával lett a kereszténység történetének 265. pápája. XVI. Benedek pápa egy dologban változtatta meg a pápaválasztás eddigi rendjét, visszatért az egyházfő megválasztásának eredeti, kétharmados többséget igénylő szabályához.
Az előadáson szó esett a pápaválasztás helyszínéről, mely elkülönül a szavazóhelytől. A szálláshely a Vatikánvárosban újonnan épített Szent Márta Házban, míg a szavazóhely a Sixtusi kápolnában van. A pápaválasztás ideje alatt a bíborosok teljesen el vannak zárva a külvilágtól, semmiféle kommunikáció nincs megengedve, tiltva vannak külső személyekkel való levelezéstől, telefonálástól vagy egyéb kommunikációs eszköz útján történő kapcsolattartástól. Mindez a befolyásolást kívánja elkerülni, hiszen egy pápaválasztáson felmerülhetnek különböző politikai érdekek is.
A választásról és az ott elhangzottakról készül egy jegyzet, melyet a Vatikáni Levéltárba szállítanak és száz évre titkosítanak.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Pápai Csoportjának következő összejövetel november 6-án, 17 órakor a Pápai Református Gimnázium dísztermében lesz, meghívott vendégük, Csókai András Prima-Primissima díjas idegsebész.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!