A szeretet tulajdonképpen ámítás?


2010-12-22 10:13:47  | cikk: Tóth Tamara  | 



A Nagy László Kör év végi, karácsonyváró rendezvényén dr. Reisinger János kandidátus, irodalomtörténész tartott előadást, aki magyar költők - köztük Petőfi, Babits, Pilinszky – versei valamint a Szentírás példázatai segítségével vizsgálta a szeretetet, és azt, hogy az valóság vagy ámítás-e.Az emberek sokat beszélnek a szeretetről, főleg ilyenkor karácsony közeledtével. De az tény, hogy a világot nem a szeretet irányítja és nem is azon alapulnak törvényei. Az érdekes témát teltházas közönség várta.A világunk nem a szeretet világa- mondta dr. Reisinger. 
- A szeretetre, mint fogalomra érdekes megfogalmazást kapunk a Bibliából. Hóseás próféta több mint 2700 éve azt írta: „az emberi szeretet olyan, mint a reggeli felhő és a korán múló harmat” (Hós. 6:4). Tehát nincs sok ereje. Viszont van egy másik fajta szeretet, amit nem a génjeinkben hozunk magunkkal és nem is a neveltetésünkkel, hanem amit megéltünk az életben. Erről szól a szeretet himnusza is, mert ez soha el nem fogy, ez más valakinek a szeretete, amit meg kell tanulnunk.Mindannyian azt gondoljuk, hogy a szeretetről nekünk nem is kell beszélnünk, mert azt gondoljuk, hogy tudjuk mi az, és hogy hogyan kell szeretni.
Dr. Reisinger János szerint az emberek teljesen hibásan a szeretetet valamilyen érzelemmel, érzelgősséggel azonosítják.- Az egyik legnagyobb baj az életben, ha a magunk módján szeretünk. Nem lehetünk biztosak önmagunkban, hogy okos szeretettel leszünk-e majd a másikhoz. Amit a magunk természete szerint adunk, azt velejéig áthatja az önzés. Ezért gyanítják sokan, és nem minden alap nélkül, hogy az emberi szeretet nem is más, mint csupán az önzés egyik válfaja. A szeretet egy életelv, ami a teljességében mutatkozik meg. Mindenki attól szenved, hogy nem úgy szeretik őt, ahogy azt ő gondolja, elvárja a másiktól-ezért mennek tönkre házasságok, kapcsolatok, barátságok.
A világban a hamis szeretet uralkodik. A nem igazi szeretet pedig veszedelmesebb, mert álságos, hiszen aki adja, azt gondolja, hogy ő szeretet ad, és aki kapja az is azt gondolja, hogy ez a szeretet. De egy idő után megcsömörlünk ettől, mert nem azt kapjuk, amire  szükségünk van. A szakember szerint az emberi szeretet veszélyesebb, mint a gyűlölet. Életelvünkké kell tennünk, hogy szeretet címen ne adjunk, hanem továbbadjunk. 
Az előadó Erich Fromm A szeretet művészete című könyvből sokat idézett és mindenki számára tanulságként olvasásra ajánlotta. Az ünnepekre hangoló előadás dr. Reisinger János könyveinek bemutatójával zárult, melyet a házigazda, Kerecsényi Zoltán vezetett.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!