Batthyány Béla: Züri Ost


2009-10-17 09:42:31  | cikk:  | 


A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és a Rákóczi Szövetség pápai tagozata szervezésében október 16-án, pénteken 15 órai kezdettel „ A mai Batthyányok - Batthyány Béla: „Züri Ost” című dokumentumfilmjét láthatták a gimnázium dísztermébe érkezők. A 40 perces film Cseh Tamás dalaival, a huszadik század egy sajátos szelete. A programon részt vett Batthyány Bálint, akivel Bors Dávid beszélgetett a filmvetítés után.

Babos Petra

Képek:

nincsenek képek

Züri Ost
Batthyány Bálint, az 56-os forradalmat követően Zürichbe megérkezve több hasonló sorsú magyarral is kapcsolatba került. Közösséggé szerveződtek, megkreálták maguknak ezt a virtuális teret, „Kicsi Magyarországot”, amely akkor és ott létezett, ahol ők együtt voltak. Örök barátságok szövődtek. Még most, 50 évvel később is rendszeresen találkoznak, Bálint kővágóörsi otthonában, amelyet már Züri Ost-nak, Kelet-Zürichnek neveztek el, ez már önmagában érzékelteti az emigrációval járó örök otthonkeresés és kettős identitás problémáját. A film egy ilyen találkozóról szól. A barátok utazása Bálinthoz, közbevetett zarándoklatok számukra jelentős momentumok helyszínére, emlékezés az elveszett ifjúságra, családokra, korrekt kérdezz-felelek. Mindez 40 percben, váltakozó tempóban, korszerű, érzelmes, de egyáltalán nem giccses formában. A monológokat, és a társaság későbbi közös jeleneteit archív felvételek, egyszerű életképek és klipszerű blokkok tagolják, melyek alatt zeng Bartók Béla és Cseh Tamás.

(forrás: filmhu)
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!