Konferencia a TUDÁS-SZÍN-TÉR projekt részleteiről


2009-10-15 19:32:21  | cikk:  | 


Konferencia a TUDÁS-SZÍN-TÉR projekt részleteiről főképe
15 órakor kezdődött a Jókai Mór Művelődési Központ (továbbiakban: JMK), TUDÁS-SZÍN-TÉR - Közművelődés a közoktatásért projektjének a nyitókonferenciája. A megjelent iskolák, óvodák képviselőit Veszpréminé Turtsányi Valéria, a JMK igazgatója, projektgazda és szakmai koordinátor köszöntötte:
- A mai nyitórendezvényünk elsődleges célja az, hogy egy kicsit átfogóbb, mélyebb képet kapjanak projektünkről mindazok, akik akár közreműködő partnerként, akár résztvevő partnerként vesznek részt benne.
Az igazgatónő ezt követően bemutatta a művelődési központ azon munkatársait, akik a projekt megvalósításában közreműködnek.
Hermann István, önkormányzati képviselő, az Oktatási, Vallási és Kulturális Bizottság elnöke beszédében elmondta, mennyire fontosnak és szükségesnek tartja, hogy a mai iskolákban megszerzett tudást a gyermekek bővítsék, felelevenítsék és megújítsák:
 -A magyar nyelvben is van egy közmondás, mely így hangzik: „a jó pap holtig tanul.”, s ez főleg érvényes a mai világban, hiszen rendkívül fontos az élethosszig tartó tanulás.
Tompa Péterné Tóth Katalin, projektmenedzser, szakmai koordinátor prezentációjában ismertette a projektet, melynek része a kulturális intézmény szakembereinek továbbképzése, az oktatást kiegészítő iskolarendszeren kívüli programok támogatása, a digitális és nyelvi kompetenciák fejlesztése és a megtartó képességet segítő közösségi programok támogatása. Az öt komponenst részletesen is bemutatta, kiemelve az egyes területek közvetett és közvetlen céljait és a megszólítani kívánt célcsoportokat, végül ismertette a projekt szakmai tartalmát és programjait.
A projekt 47 helyszínen, 21 hónap alatt, a 45 perces tanórákat alapul véve 3933 képzési alkalom alatt valósul meg. 18220 fő vesz részt képzéseken és mintegy 120 külső szakmai közreműködő segíti a megvalósulást. Jelenleg az előkészítés szakaszában tart a projekt, a programok 2010 januárjában indulnak el. A részt vevő óvodák, általános és középiskolák képviselői igényfelmérő kiadványokat kaptak, melyben részletesen bemutatják a korosztályonként és egyes nevelési területek szerint bontva a 2010 januárjától 2010 nyaráig szóló kompetenciafejlesztő és tehetséggondozó programokat, melyeket az elnyert támogatásnak köszönhetően mindenkinek ingyenesen biztosítanak. Az intézményvezetők igényfelmérő lapokat is kaptak, mely tartalmazza, hogy a projekt megvalósítói egyes iskoláknak és óvodáknak mennyi és milyen programokat ajánlanak. Ezen november 15-ig kell az intézményeknek jelezni, hogy a széles kínálatból melyeket szeretnék igénybe venni. A folytatásban kiscsoportos szekcióüléseken folytatódott a rendezvény, ahol személyesen is fel lehetett tenni a projekttel és a programokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!