A városé a Kékfestő Múzeum


2010-12-17 17:16:17  | cikk:  | fotó: Nagy Imre  | 


A városé a Kékfestő Múzeum főképe
Sajtótájékoztatón adott hírt ma délben dr. Áldozó Tamás alpolgármester arról, hogy Pápa Város Önkormányzata átvette a Kékfestő Múzeum üzemeltetését, melynek látogathatósága már hosszabb ideje csak alkalomszerű volt. Az erről szóló szerződést december 13-án írták alá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel - tájékoztatott az alpolgármester.
-Magyarország ipartörténeti emlékei között egyedülálló pápai Kékfestő Múzeum fenntartásával kapcsolatos problémák már a 90-es évek közepén felmerültek, akkor, amikor a hasonló gyűjteményektől a minisztériumok próbáltak megszabadulni. A Kékfestő Múzeum sorsa is azóta volt bizonytalan. A Magyar Textilművészetért Alapítvány vállalta ennek a múzeumnak a támogatását, ám azok az állami források, melyekhez eddig hozzáfértek - a fenntartás biztosítására - kimerültek - tekintett vissza az előzményekre dr. Áldozó Tamás. 
E problémák felmerülésével egy időben Pápa Város Önkormányzata kezdeményezte, hogy a Kékfestő Múzeum a város fenntartásában működjön. Az alpolgármester hozzátette, a múzeum épületének műemlék jellege miatt az állami tulajdonból ki nem adható vagyontárgyak közé tartozik, ezért tulajdonjogról nem lehetett szó. Hosszú tárgyalások után tegnap megszületett az utolsó aláírt szerződés is. A szerződés hatálya értelmében december 11-től a Kékfestő Múzeum gyűjteményéért, épületéért, az intézmény működéséért és fejlődéséért Pápa Város Önkormányzata felel. Áldozó Tamás elmondta azt is, az intézmény birtoklásával nagy lehetőséget kaptak, nemcsak annak egyedi és különleges volta miatt, hanem az itt dolgozó munkatársak tapasztalatai és szakértelme okán is. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a múzeum dolgozóinak lelkiismeretes munkájáért és hozzátette, munkájukra és közreműködésükre továbbra is számítanak. 
A sajtótájékoztatón elhangzott: a város oly módon szeretné működtetni a múzeumot, hogy az része legyen annak a szervezett rendszernek, amely a pápai kulturális és természeti értékeket bemutatja az idelátogatóknak. A Kékfestő Múzeum ezzel bekapcsolódik abba a turisztikai rendszerbe, amelyben olyan látványosságok lesznek elérhetők a vendégek számára, mint pl. a megújuló Várkastély vagy a Termálfürdő. Az erre kidolgozott koncepciót a tavaszi Utazás Kiállításon mutatná be a Pápa Város Önkormányzata – tette hozzá az alpolgármester. Áldozó Tamás újságírói kérdésre elmondta, a Kékfestő Múzeum várhatóan 2011. tavasszal megnyitja kapuit.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!