Parázs vita alakult ki a költségvetési koncepcióról


2010-12-16 17:34:42  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Parázs vita alakult ki a költségvetési koncepcióról főképe

Parázs vita alakult ki a képviselők között a 2011. évi költségvetési koncepcióról, mely hamar átcsapott személyeskedésbe az országos politikát is bevonva az ülésre. Az önkormányzat költségvetését legalább kettő fordulóban tárgyalja a testület. Az első forduló a költségvetési koncepció elfogadása, amely a tervező munka alapjául szolgál. Az ellenzéki képviselők a bevételek és kiadások alakulásával kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Pingiczer Sándor az országos költségvetés számaira alapozva és az országos sajtóhírek alapján kérdezte dr. Kovács Zoltánt, az elbocsájtási hullám érinti-e és, ha igen mennyire a várost és az itt dolgozó közalkalmazottakat, továbbá érdeklődött a bérek alakulása felől, a panelprogram folytatásának tervezetéről és a Nemzeti Közmunkaprogram pápai vonatkozásairól is? Szirbek Rita a MÖSZ (Magyar Önkormányzatok Szövetsége) Orbán Viktorhoz irt felhívását olvasta fel a polgármesternek. Dr. Kovács Zoltán feleletében elmondta, ahol csökkennek a bérek, ott pótlékrendszerrel pótolják a kieső összeget, a panelprogram pedig valószínűleg része lesz a kormány lakásépítési programjának. A közmunkaprogram várhatóan 64 milliárd forintnyi keretösszeggel jövő év második felében indul be. A polgármester szerint ott, ahol szükség van a létszámcsökkentésre, összevonásokra, meg kell lépni a szükség érdekében, ahol pedig hiány van valamilyen területen, ott pótolni kell azt. Mint mondta, rendkívül nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, lesz néhány város, ahol csődeljárások is indulhatnak.
Ezt követően Erőss Bulcsú az Állami Számvevőszék jelenlegi elnöke, Domonkos László lojalitását a Kormány felé, majd a szocialisták erkölcsi alapokon nyugvó felszólalási jogát firtatta, így intve a Fideszt, nehogy abba a hibába essenek, mint a szocialisták, melynek következményeit napjainkban tapasztalhatjuk. Pingiczer Sándor és dr. Áldozó Tamás sem hagyta ezt felszólalás nélkül. Végül a testület elfogadta a koncepciót és az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelettervezetet is.
13 igen és egy tartózkodás mellett elfogadta a képviselőtestület  az önkormányzat 2010. évi háromnegyedéves gazdálkodásáról szóló beszámolóját, majd  2010. évi költségvetéséről szóló 1/2010. (I.21.) önkormányzati rendelet módosítását. Ma döntöttek a képviselők a 2011. évre vonatkozó idegenforgalmi adó összegéről is. Dr. Áldozó Tamás indítványozta, hogy az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400 forintra emelkedjen az idei 350 forint helyett, melyet 11 igen és 3 nem szavazattal elfogadtak a képviselők. Az építményadó tekintetében 950 Ft/négyzetméter/év összegben állapodott meg a testület, az iparűzési adóról szóló rendelet pedig a következőképpen módosult az elfogadást követően: 2011. január elsejétől a piaci és vásározó tevékenység nem minősül ideiglenes jellegű tevékenységnek, ezért az erre vonatkozó adómérték meghatározását hatályon kívül helyezték.
A nap folyamán a képviselőtestület elfogadta az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának, a közterület használatáról és a reklámozás rendjéről szóló, valamint az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás díjáról szóló rendelet és a települési hulladékkal kapcsolatos kezelési rendelet módosítását is. A Képviselők elfogadták az ESZI (Egyesített Szociális Intézmény) tevékenységéről szóló és a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás második félévben végzett tevékenységéről szóló beszámolókat is.
Hosszabb ideig tárgyalták a képviselők  a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés díjáról szóló önkormányzati rendelet módosítását.  Dr. Kovács Zoltán többször is kiemelte a vita során: a cél az, hogy gazdasági és utas érdekek szempontjából is jó döntést hozzanak az árak megállapításakor. Végül a testület a következő változatot fogadta el 10 igen és 4 ellenszavazattal:
Pápa város területén közlekedő menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés díjai 2011. január elsejétől a következő képen alakulnak: menetjegy elővételben: 185 Ft, menetjegy autóbuszvezetőnél: 220 Ft, egyvonalas havi bérletjegy: 2900 Ft, félhavi egyvonalas bérletjegy 1800 Ft, összvonalas havi bérletjegy: 4350 Ft, tanuló-nyugdíjas bérletjegy: 1500 Ft, napijegy: 565 Ft és arckép nélküli bérletjegy jogi személyek részére: 13300 Ft. A pótdíj 4800 forintra emelkedett.
A vegyes ügyek közt szavaztak a képviselők a Közigazgatási Osztály ez évi vendéglátó egységeket érintő ellenőrzési programjáról; Kanozsainé dr. Pék Mária jegyző asszony 2010. évi teljesítményének értékeléséről szóló tájékoztatóról, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság év végi beszámolójáról, a létszám-racionalizálás biztosításáról; a Türr István Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Program támogatásáról; a Balla Róbert Téri Általános Iskola tanulója, Pad Dániel által készített festmény megvásárlásáról; és Mátyus Ferencnek való emléktábla állításról is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!