Luca-nap az Erzsébetvárosi Óvodában


2010-12-13 19:20:15  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Luca-nap az Erzsébetvárosi Óvodában főképe
Luca napjához sokféle népi hiedelem és szokás kapcsolódik. Az Erzsébetvárosi Óvodában a Mackó csoport elevenítette fel ezeket a hagyományokat.
- Pénteken délután a Kossuth utcán az Adventi programok keretén belül már szerepelt a csoport, ma délelőtt pedig az óvoda három csoportszobájába és a Fogyatékosok Nappali Intézetébe látogattunk el. Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományápolást, ezért a Luca-nap is kihagyhatatlan az év fontos eseményeiből - tájékoztatta hírportálunkat Petri Lászlóné tagóvodavezető.
- Az adventi készülődéshez hozzátartozik a Luca-nap is. A Dunántúlon maradt fenn legtovább ez a hagyomány. Ezen a napon régen a falukban eljártak lucázni és kántálni. Azonban a gyerekek nagyon élvezik ezt a játékot manapság is. Luca az utolsó tréfás nap, ami egy kicsit a varázslásról is szól. A hónap elején már készítettünk egy boszorkányt, „kotyvasztottunk” ételeket is békából, kígyóból, denevérből. Sok boszorkányos éneket és verset is tanultak a kicsik ez idő alatt. A mai nap az utolsó boszorkányos nap. Próbáltuk a régi szokásokat feleleveníteni. Vetettünk lucabúzát is, amit a többi csoportnak ajándékozunk. A búzaszemek gyorsan csíráznak, azt tartják, ha karácsonyra kizöldül, jó termés várható.
Az időjárást a székelyek hagymából jósolták, ezért készítettünk hagymakalendáriumot is. A vöröshagymából lefejtettünk 12 réteget, ez az év egy-egy hónapjának felelt meg. Mindegyikbe egy kevés sót szórtunk, amelyikben elolvadt, az a hónap esősnek ígérkezik, a többi száraznak, nálunk a júniusnál csapódott ki a legjobban a só, ugye ekkor van Medárd napja is - tette hozzá Kiss Mariann óvónő.
A program délután kézműves játszóházzal zárult, ahol szülő-gyermek együtt alkothatott karácsonyi díszeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!