A politika és a társadalom nem tanulta még meg, hogy a vágyainkat a lehetőségeinkhez igazítsuk-dr. Baja Ferenc Pápán járt


2010-12-10 20:53:30  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


 A politika és a társadalom nem tanulta még meg, hogy a vágyainkat a lehetőségeinkhez igazítsuk-dr. Baja Ferenc Pápán járt főképe
Dr. Baja Ferenc egykori államtitkár és kormánybiztos volt a Petőfi Asztaltársaság mai összejövetelének vendége. A rendezvényen Pál Béla is részt vett és a hagyományoknak megfelelően irodalmi összeállítással kezdődött: József Attila halálának évfordulója alkalmából a híres költő verseiből. A vendéggel Kerecsényi Zoltán és Grőber Attila beszélgetett többek között életútjáról, miniszteri pályafutásáról és gondolatairól.
- Mélyen hiszek abban, hogy az emberi kapcsolatok a beszédre épülnek, fontos a kommunikáció. Az emberi kapcsolatok mindig személyesek, még akkor is, ha interneten keresztül köttetnek, nagyon fontos a válaszadás, hogy kíváncsiak vagyunk a másik emberre, hisz ebből épül fel az új Magyarország.
A politikus szerint modern formában kell ápolni régi hagyományainkat. Mint mondta, ő látta az ország elmúlt húsz évét és megtiszteltetésnek érzi, hogy felkérték erre a beszélgetésre.
- Soha nem születik meg úgy valami, hogy egy ember fejéből kipattan, hanem elemezzük a múltat, a jelent és kísérletet teszünk arra, hogy megálmodjuk, megtervezzük a jövőt-fogalmazott Baja Ferenc.
Az egykori környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter szerint rengeteget fejlődött az ország az elmúlt években, bár nagyon erős illúzióban élnek az emberek a rendszerváltással kapcsolatban. Ma jobban élünk, mint 89’ előtt, de nem élünk sokkal jobban, ez alapozza meg azt a csalódottságot, amely benne van minden emberben. A rendszerváltást megelőzően az ország egy olyan szövetségi rendszer része volt, ahol elvált egymástól a versenyképesség és az életszínvonal. A rendszerváltás illúziójában sok mindenki összekeverte a demokratikus intézményrendszert és a szociális lehetőségeket. Mindenki úgy gondolta, hogy demokratikus lesz az ország és jobban is fogunk élni, mint előtte.
A népművelő úgy véli, a politika és a társadalom nem tanulta még meg, hogy a vágyainkat a lehetőségeinkhez igazítsuk, hiszen a vágyainkban történő csalódás komoly társadalmi frusztráltságot okoz.
- Meg kéne tanulnunk, hogy nincs már hova vágyakozni, a vágyak mi magunk vagyunk, a szüleink, a múltunk. Föl kell fedeznünk saját magunkat ahhoz, hogy helyre kerüljünk a világba, nem csak előre, kell nézni, hogy hol járnak a többiek, hanem magunk elé, az orrunk elé. A magunk körüli értékeket kell újra felfedeznünk. Sokszor becsap bennünket az irigység és a vágyak elérhetetlensége, mert azt hisszük, hogy a boldogság másoknál van. Így viszont a cselekvésben is csalódunk. Ma túlságosan eltér vágyunk tárgya a realitás talajától. Amit megszereztünk, azt meg is kell tartanunk. Mik is ezek? A béke, a demokrácia és az ehhez való lehetőség. Nem is olyan régen Magyarország határaiban lövöldözések voltak, azt hisszük, hogy örökre biztonságban élünk. Ez egy tévedés, csak egy látszat. Az ország az Európai Unió és a NATO védőövezetében él-fogalmazott a politikus.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!